Declaratiegedrag bestuurders Den Helder gelaakt

Leden van het college van burgemeester en wethouders in Den Helder zijn in opspraak geraakt door hun declaratiegedrag en het bevoordelen van bedrijven. Dat blijkt uit accountantsrapporten van Deloitte & Touche en KPMG die in opdracht van de gemeente Den Helder zijn gemaakt.

Het rapport van Deloitte & Touche somt diverse uitgaven op in de periode 1994-1998 die volgens de regels niet gedeclareerd hadden mogen worden. Zo kocht het college van B en W in vier jaar voor 14.000 gulden in aan rookwaren. Het accountantsbureau heeft niet na kunnen gaan wie hiervan gebruik heeft gemaakt. VVD-wethouder G. Nijpels declareerde een elektronische agenda van 925 gulden, terwijl dit volgens het rapport privé was. D66-wethouder E. Kip maakte twee keer een dienstreis met zijn vrouw naar Londen. Hij declareerde dat volledig, evenals een bezoek aan een musical. Van veel gedeclareerde kilometers is het verder onduidelijk of deze nodig waren voor het gemeentewerk. Van betalingen met een creditcard van de gemeente zijn geen bonnen ingeleverd, waardoor het accountantskantoor niet kon bepalen of deze rechtmatig waren.

Ook burgemeester Hoekzema, tevens voorzitter van de VVD, declareerde onjuist. De honderd gulden contributie aan het Genootschap van Burgemeesters en een gehuurd rokkostuum van 150 gulden bracht hij ten laste van de gemeenschap. Burgemeesters en wethouders worden geacht dit te betalen van een vaste onkostenvergoeding van achtduizend gulden. Ondanks de opsomming van verkeerde declaraties trekt Deloitte & Touche als conclusie dat er niet bovenmatig is gedeclareerd. De leden van het college van B en W wilden vanmorgen niet reageren op het accountantsrapport.

KPMG deed onderzoek naar een mogelijke fraude bij de dienst Stadsontwikkeling en Beheer. Twee hoge ambtenaren zouden betrokken zijn bij het opmaken van valse facturen ter waarde van totaal 156.000 gulden. Volgens KPMG hebben de wethouders Nijpels en Manderfeld (PvdA) ruimte geboden voor dit wangedrag. Manderfeld deed te weinig om de administratie op orde te brengen. Nijpels liet het binnenterrein van een manege voor een veel te laag bedrag asfalteren.

De PvdA-fractievoorzitter J. de Groot noemt de rapporten ,,zorgwekkend'', maar wil nog geen politiek oordeel vellen. De vorige burgemeester van Den Helder, Gmelich Meijling, raakte ook in opspraak in verband met declaratiegedrag. Burgemeester Hoekzema concludeerde vorig jaar echter dat zijn voorganger niet onrechtmatig had gehandeld.