Concert voor Öcalan

Honderdduizend mensen, volgens de organisatoren – 15.000 volgens de politie – hebben gisteren in het centrum van Athene een openluchtconcert bijgewoond dat door tientallen Griekse artiesten werd gegeven ter ondersteuning van de Koerdische zaak en van de in Turkije gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan. De artiesten traden gratis op: ze zeiden dat ze zich schaamden voor de behandeling van Öcalan door hun regering en dat ze wilden tonen dat de Koerdenleider de steun heeft van het Griekse publiek.

Öcalan is vorige maand onder nog steeds onopgehelderde omstandigheden uit Griekse protectie in Nairobi in handen van Turkije geraakt. Medewerksters van Öcalan die in Nairobi bij hem waren, hebben de Griekse regering van verraad beschuldigd. Om die reden had de componist Mikis Theodorakis zich van het concert gedistantieerd; hij noemde deze beschuldigingen lasterlijk.

De gemeenteraad van Olympia, op de Peloponnesos, heeft intussen eenstemmig Öcalan als ereburger benoemd. Het gebaar is bedoeld ,,om het Koerdische probleem te internationaliseren''.