Bloeiend Renault praat met Nissan

De nettowinst van het Franse autoconcern Renault is vorig jaar met 63 procent gestegen tot 8,85 miljard franc (bijna 3 miljard gulden). De omzet groeide met ruim 17 procent tot 243,9 miljard franc. Dit heeft het concern gisteren bekendgemaakt.

Renault schrijft de winststijging deels toe aan het succes van de nieuwe modellen Clio II, Kangoo en Megane Scenic. Verder profiteerde het concern van kostenbesparingen van 9 miljard franc.

Topman Louis Schweitzer herhaalde bij de presentatie van de cijfers dat Renault een alliantie overweegt met Nissan waarbij een belang wordt genomen in de Japanse autofabrikant. ,,We vorderen met onze analyse van deze mogelijkheid'', aldus Schweitzer. Nissan staat ook in de belangstelling van het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler.

Volgens analist Greg Melich van Morgan Stanley Dean Witter hebben de sluiting van de Renaultfabriek in het Belgische Vilvoorde en nieuwe joint ventures met producenten van componenten aangetoond dat Renault bereid is te herstructureren en uit te besteden. ,,We denkn dat Renaults agressieve kostenbesparingsprogramma het bedrijf een financiële buffer bezorgt ten opzichte van de concurrenten. Renault lijkt zichzelf te positioneren als de leidende lage-kosten-producent in West-Europa.'' De analist verwacht dat Renault in 1999 zal profiteren van sterke prestaties op de Franse en Spaanse markt. (KRF, AFX)