Verbod op messen en andere wapens

In de binnenstad van Amsterdam geldt met ingang van 1 april tussen tien uur 's avonds en zeven uur 's ochtends een algeheel verbod op het bezit van messen en andere wapens. Deze maand geldt nog een generaal pardon waarbij verboden messen straffeloos kunnen worden ingeleverd.

Dit hebben de gemeente, politie en justitie in Amsterdam afgesproken. De aanpak is het gevolg van de commotie die vorig jaar zomer ontstond na een aantal gewelddadige incidenten waarbij messen waren gebruikt. Zo overleed een 26-jarige medewerker van een fietsenhandel na een messteek van een man die vond dat hij niet snel genoeg geholpen werd.

VVD en PvdA in de gemeenteraad pleitten er destijds voor dat in de stad een algeheel messenverbod zou worden afgekondigd, maar burgemeester Patijn vond dat onhaalbaar. Volgens hem biedt de Wet Wapens en Munitie genoeg mogelijkheden voor een strengere aanpak.

Met een grote publiciteitscampagne wordt geprobeerd jongeren over te halen messen die volgens de Wet Wapens en Munitie verboden zijn, de komende maand in te leveren. Politie en justitie zeggen verder het verboden wapenbezit strenger aan te gaan pakken. Zo worden personen die tijdens de uitgaansuren voorwerpen bij zich hebben ,,waarmee ze geen ander doel hebben dan een ander letsel toe te brengen'', zoals officier van justitie J. Steenbrink het zegt, aangehouden en vervolgd. Het gaat daarbij volgens Steenbrink bijvoorbeeld om honkbalknuppels, tafelpoten en messen. Hierop staat een boete van 500 gulden. In Groningen bestaat al een jaar ervaring met deze aanpak.

Probleem voor de politie is dat ondanks het verscherpte beleid personen niet zonder meer gefouilleerd kunnen worden. Er moet altijd sprake zijn van een verdenking. Justitie zegt voortaan verboden wapenbezit als tweede strafbare feit ten laste te leggen, bijvoorbeeld naast diefstal met geweld. Hiermee komt verboden wapenbezit op het strafblad te staan en zal dat bij een volgende veroordeling een rol spelen in de strafmaat, aldus Steenbrink. Met de horeca zijn afspraken gemaakt dat bij de ingang ingeleverde wapens niet meer, zoals tot nu gebeurde, worden teruggegeven. Steenbrink noemt de vele maatregelen ,,schieten met hagel''. ,,Daarmee heb je grote kans dat je doel treft.''