Van Hanegem schaamt zich voor defensie

Roda JC heeft verzuimd de grootste zege uit de clubhistorie in het betaald voetbal te behalen. Er stond uit het seizoen 1963-'64 8-1 tegen LONGA, maar dat record leek zaterdagavond te worden verbeterd. Roda stond na 35 minuten al met 6-0 voor, het werd na rust zelfs 8-0, maar in de slotfase liet de thuisclub nog twee tegentreffers toe (8-2). ,,Zelfs op mijn leeftijd zou ik me schamen voor de manier waarop er door ons werd verdedigd'', bromde verliezend trainer Willem van Hanegem na de afstraffing.

Roda, brutaal derde op de ranglijst, mag serieus aan plaatsing voor de Champions League denken. Nederland heeft voor komend seizoen het recht om drie vertegenwoordigers in te schrijven. Ook AZ zal stiekem hoop hebben gekoesterd. Bij winst in Kerkrade was de ploeg van Van Hanegem op gelijke hoogte met Roda gekomen. Maar het ging volledig mis met AZ. ,,Ik had voor de wedstrijd al het gevoel dat we weleens tegen een aardige nederlaag zouden kunnen aanlopen. Ik merkte dat het met de instelling van sommige spelers niet goed zat'', zei Van Hanegem.

En bij Roda lukte juist alles. Vrijwel elke aanval betekende een doelpunt. Bij de zesde hielp AZ-keeper Moens nadrukkelijk mee. Hij schoof de bal zo maar in de voeten van Van de Luer. Van Hanegem had na afloop echter vooral kritiek op zijn aanvoerder Wijker. ,,Ik weet niet wat hij aan het doen was. Hij liep overal waar hij niet moest lopen.''

Na rust bleef de schade voor AZ, dat in de eerste helft Opdam een strafschop op de paal zag schieten, beperkt. Roda kwam op 8-0, maar ook de bezoekers wisten nog twee keer te scoren. Roda-trainer Sef Vergoossen was echter meer dan content met de 8-2. ,,Van zo'n wedstrijd kun je alleen maar dromen, vond de Limburger. ,,Alles lukte, we hadden zelfs aan een halve kans voldoende om te scoren.'' Roda heeft nog maar één verliespunt meer dan de nummer twee in de eredivisie Vitesse. ,,Druk voelen we niet, we laten ons niet gek maken'', zei Vergoossen. ,,We willen gewoon lekker voetballen en dan zien we wel waar we uitkomen.''

Roda is nog niet af van Ajax (vierde) en PSV (vijfde). Beide ploegen kregen er afgelopen weekeinde ook drie punten bij. Ajax won eindelijk weer een keer ruim, maar de 5-1 tegen Sparta was geflatteerd. De Amsterdamse ploeg speelde matig. Een pluspunt was de rentree van Litmanen die na drie maanden weer volledig hersteld was. Zijn samenwerking met Arveladze verliep goed en de Georgiër maakte twee doelpunten.

In de rust bleef Arveladze in de kleedkamer achter omdat hij te veel last had van een botsing met Van der Meer. Hij liep daarbij een hoofdwond op en pijn aan zijn schouder. Zonder Arveladze zat Ajax in de tweede helft volledig vast. Zijn vervanger Wamberto miste jammerlijk voor open doel. Pas in 70ste minuut kon Ajax door Gorré de marge naar twee vergroten. Hoekstra en uitblinker Gronkjaer doelpuntten daarna ook nog.

Het was opmerkelijk dat Ajax maar één tegentreffer hoefde te incasseren. In defensief opzicht rammelde het flink bij de thuisploeg. ,,Ik had maar drie verdedigers, ik kon niets doen'', excuseerde trainer Jan Wouters zich. Hij kon niet beschikken over Oliseh die met Nigeria moest meedoen. Zijn vervanger Mensah was matig op dreef. Wouters: ,,We speelden te traag en maakten heel veel fouten.''

PSV bleef op één punt van Ajax door NAC met 2-0 te verslaan. Beide treffers werden uit strafschoppen gemaakt. PSV mocht van scheidsrechter Van Dijk zelfs drie keer van elf meter uithalen. Bij de tweede keer schoot Van Nistelrooij de bal tegen NAC-keeper Karelse op. Tien minuten eerder had de topscorer van de eredivisie wel feilloos gescoord. ,,Hij had die tweede strafschop niet mogen nemen'', vond PSV-trainer Bobby Robson later. ,,Ruud was nauwelijks hersteld van zijn valpartij en niet helder in het hoofd. Ik schreeuwde nog dat Van der Weerden het moest doen, maar Ruud stond toen al achter de bal.'' Van der Weerden nam na rust wel de derde elfmeter en benutte die keurig.