VAN DE ANDERE KANT

Terwijl Ilse de Lange, Felix Maginn (Supersub) en de leden van het Metropole Orkest tijdens de opnames op 18 februari van With a little help from my friends in de schijnwerpers van het Amsterdamse Paradiso staan, zijn achter de schermen vele technici aan het werk. Regisseur Han Budding zit buiten in de regiewagen. Op zeven monitors volgt hij de camera's en kiest razendsnel de beste beelden, die vervolgens door schakeltechnicus Henk van Engen worden gemonteerd. In de vrachtwagen schreeuwt Budding zich de longen uit het lijf en beweegt wild met zijn armen. ,,Als de adrenaline door je bloed stroomt word je een ander mens, het lijkt wel een soort uittreding. Ik reageer heel primair, en werk nauwelijks met een script. Iedereen staat op zo'n avond op scherp, en schiet als een pijl uit de boog als het begint. Het is net een voetbalwedstrijd. Ik schop, de technici schoppen terug en na afloop gaan we douchen en bier drinken. ,,Ik werk heel assiocatief. Zo zie ik bij het nummer `United Scum' van Marco Roelofs een verlaten haventerrein voor me waar zwaar illegaal gehandeld wordt. Vervolgens komt daar een zwaailicht bij en begint de percussie op steigerpijpen te rammen. Het liefst had ik vuurspuitende lassers op het podium gezet, maar dat mag weer niet van de brandweer.'' Buddingh houdt niet van geijkte plaatjes. ,,Liever laat ik iemands gezicht zien die vertrekt bij een gitaarsolo of laat ik de cameraman inzoomen op mooie ogen. Het werkt niet altijd, maar je moet voor het gevaar gaan, op het randje balanceren.'

(Foto Jorgen Krielen)