Superman Romme terug na zelfreflectie

Gianni Romme reed zaterdag buiten mededinging de snelste vijf kilometer bij de NK allround in Den Haag. De vorm lijkt terug bij de schaatser die maanden in een diep dal verkeerde. ,,Het zit weer goed tussen de oren.''

Superman is terug. In twaalf rondjes liet Gianni Romme zaterdagmiddag op het ijs van de Uithof in Den Haag zien dat hij weer beschikt over magische krachten. De sportieve recessie die de Brabander deze winter doormaakte en die een schril contrast vormde met zijn superieure schaatsdemonstraties van een jaar geleden op de Olympische Spelen in Nagano, is hij op een zonnig Spaans eiland te boven gekomen. Op Lanzarote vond Romme de weg terug naar de top.

Was deze man wel van deze wereld, vroegen Japanners zich af toen ze Romme in februari '98 in het M-Wave-stadion in wereldrecordtijden naar gouden medailles zagen glijden. De gespierde bonk sloeg daar de concurrentie als vliegen van zich af, op de vijf en de tien kilometer was hij onaantastbaar.

Na het olympische succes stapte Romme uit de kernploeg. Hij verruilde de vertrouwde omgeving van de schaatsbond en het leiderschap van bondscoach Henk Gemser voor het avontuur in een nieuwe, om hem heen geformeerde commerciële ploeg. Onder de vleugels van een financiële instelling, SpaarSelect, wilde Romme naar nieuwe hoogten reiken.

Maar in zijn nieuwe hoedanigheid van commerciële rijder, gecoacht door oud-wielrenster en oud-schaatsster Ingrid Haringa en vergezeld van zijn schaatsvriend Bob de Jong, bleek Romme helemaal niet meer onaantastbaar. De Nederlandse Noor Brigt Rykkje was de eerste schaatser die hem naar de kroon stak, bij de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in november. In exact dezelfde tijd reden ze op de vijf kilometer naar de gouden medailles.

Na die eerste belangrijke internationale wedstrijd van het seizoen bleef het bergafwaarts gaan met de tweevoudige olympisch kampioen. In een kleine sportieve opleving slaagde hij erin zich te plaatsen voor de EK allround in Heerenveen. Uitgerekend voor eigen publiek viel Romme van zijn voetstuk. Op de vijf en de tien kilometer was hij slechts een figurant. Romme was veroordeeld tot de middenmoot. ,,Natuurlijk stortte mijn wereld in, in een stadion waar het normaal supergezellig is.''

De WK afstanden, over twee weken in Heerenveen, resteren voor Romme als het podium waar hij zijn post-olympische seizoen nog glans kan geven. De eerste van twee hindernissen op weg naar dat wereldkampioenschap nam hij zaterdag in Den Haag. Bij de NK allround moest de stayer op de vijf kilometer van de KNSB laten zien dat hij nog wel degelijk een topper is en daarin slaagde hij met een dikke voldoende. Buiten mededinging was Romme in een baanrecord van 6.40,24 een paar seconden sneller dan de officiële winnaar, ploeggenoot De Jong. Bijna had Romme zijn tegenstander nog ingehaald, de onbekende Kees de Ruijter. Dolgelukkig ging hij over de streep, met beide armen in de lucht. Zijn startbewijs voor de wereldbekerwedstrijd van volgende week in Inzell was binnen. Als Romme daar op de vijf kilometer weer uitblinkt, is zijn deelname aan de WK afstanden zeker.

Het proces dat leidde tot het begin van zijn wederopstanding speelde zich vooral af tussen zijn oren, legde Romme uit. Op Lanzarote trok hij zich onlangs twee weken terug om afstand van het schaatsen te nemen. ,,Dat is een verstandig besluit geweest.'' Op het eiland bevond hij zich tussen tafeltennissers, atleten, zwemmers, surfers en rugby'ers. ,,Dat was lachen om die te zien beulen op het veld. Het gaf al een frisse impuls om daar naar te kijken. Want daar gaat 't toch om, lekker bezig zijn met je lichaam.''

Romme had de tijd om na te denken. ,,Ik heb te veel naar vorig jaar gekeken en dat is mijn grootste fout geweest. Ik vroeg me steeds af hoe sommige dingen vorig jaar voelden, toen het wel goed ging, en hoe ik dat gevoel terug kon krijgen. Onder de winterzon gaf Romme zich over aan een andere benadering. ,,Je moet vooruitkijken. Daar kwam ik voor Lanzarote al achter, maar daar werd het me helemaal duidelijk.'' Anderen de schuld geven van zijn wanprestaties heeft Romme nooit gedaan. ,,Ik heb altijd gezegd: `het ligt aan mezelf'.''

Laconiek reageerde Romme op het aanbod van Aegon als hoofdsponsor van de schaatsbond om terug te keren naar de kernploeg. ,,Ik moest er om lachen en vond het wel aardig dat ze nog vertrouwen in me hebben. Maar er kan natuurlijk geen sprake van zijn dat ik terugkeer naar de kernploeg. Als ik eenmaal een weg ben ingeslagen, ga ik ook door. Bovendien is er geen enkele reden om terug te gaan. Dat verhaal van Elias (directeur communicatie Aegon, red) ging bij mij het ene oor in en het andere uit. Laat meneer Elias af en toe maar wat roepen.''

Met meer zelfvertrouwen stapte Romme twee weken geleden in de Uithof weer het ijs op. ,,Het was nog een beetje zwabberen, maar ik had het geluk dat Martin Hersman ook op de baan rondreed.'' De ene privérijder die vorig jaar nog in de kernploeg reed (Hersman, Sanex) hielp de andere (Romme, SpaarSelect). ,,Ik vind schaatsen weer leuk'', zei Romme zaterdag. ,,Ik heb weer honger naar de ijsbaan.''

Romme heeft zijn les geleerd. ,,Je moet niet bij de pakken neer gaan zitten als het wat minder gaat. Dan moet je diep ademhalen en uitblazen. Het verschil zit 'm nu in de benadering van een wedstrijd. Natuurlijk wil ik winnen, maar goed en ontspannen schaatsen komt nu op de eerste plaats. En als dat samengaat met winnen, zoals nu, is dat mooi.''

Rommes slotconclusie: ,,Het zit weer goed tussen de oren.''