Speciale muur voor graffiti in Utrecht

Utrecht heeft sinds gisteren een legale muur voor graffitischrijvers. De zogenoemde Wall of Fame bevindt zich onder de brug van de A-12 (Utrecht-Arnhem) over het Amsterdam-Rijnkanaal. De muur is een initiatief van politie en het bureau Halt, dat alternatieve straffen verzorgt, en is in overleg met graffitischrijvers uitgekozen. Met de brugpijlers hebben de spuiters een oppervlak van zo'n 240 vierkante meter tot hun beschikking. De reinigingsdienst zorgt voor de afvoer en een milieuvriendelijke verwerking van de lege spuitbussen.

In heel Nederland zijn in winkels die spuitbussen verkopen, flyers neergelegd om jongeren op de muur te attenderen. Ook is er een website, waarop de kunstwerken zijn te bezichtigen. Tot nu toe heeft alleen Katwijk een legale graffitimuur, ter grootte van twintig vierkante meter. In Maastricht is een soortgelijk initiatief mislukt, omdat het om een afgesloten ruimte ging, waar jongeren alleen op vertoon van een pasje toegang hadden. Amsterdam (onder de Schellingwouderbrug) en Den Bosch hebben een gedoogzone voor graffitischrijvers.