Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Verslag van de provinciale verkiezingscampagnes van de Partij Nieuw Limburg en de Utrechtse partij `De Inwoners Partijen'. Ook een reportage over het stadswachtproject dat tien jaar bestaat. Ned.2, 17.35-18.43u.

Het schaduwkabinet. In deze tweede aflevering gaat het over wie de opvoeders in Nederland zijn en wie de normen en waarden aan kinderen doorgeven. Met o.a. Karin Adelmund, burgemeester Jacques Wallage, CDA-voorzitter Marnix van Rij en oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager. Ned.3, 20.24-21.22u.

Netwerk. Portret van een bewoonster van de Bijlmermeer die sinds de vliegtuigramp kampt met gezondheidsproblemen. Verder aandacht voor het laatste communistische bolwerk in Nederland, de Nieuwe Communistische Partij Nederland in Oost-Groningen. Ned.1, 20.30-20.57u.

Het elfde uur. Staatssecretaris van Justitie Job Cohen geeft zijn visie over het asielbeleid. Verder praten het Tweede Kamerlid Camiel Eurlings (CDA) en RPF-Senator Egbert Schuurman over de Provinciale verkiezingen. Ned.2, 22.10-23.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor DNA-proeven bij asielzoekers om de familierelatie bij gezinshereniging vast te stellen. Ned.3, 22.31-23.01u.

DOCUMENTAIRES

Nick's quest. Nieuwe serie over bedreigde diersoorten begint vanavond met de otter in Groot-Brittannië die de laatste jaren bezig is aan een come-back. Dat geldt echter niet voor de reuzenotter in Zuid-Amerika. Discovery, 21.00-21.30u.

Kwesties. Over Belgen in Marokkaanse gevangenissen. Hoe gaat het met hen die niet in de gratie vielen bij Hassan? Afl.: Uit de hel van Rabat. Belg.2, 21.30-22.15u.

De laatste kikker. Deskundigen onderzoeken het plotseling verdwijnen van zeldzame en waardevolle kikkersoorten. NGC, 22.30-23.00u.

Panorama. Een onderzoek naar een gynaecoloog die in Canada zijn medische bevoegdheid verloor door onkundig handelen. Hij kon in Engeland echter weer zonder problemen aan de slag. Afl.: Carry on doctor Neale. BBC2, 23.00-23.45u.

Der Galaxenbauer. Herhaling van het portret van Hugo Käufl, die na de dood van zijn verloofde last kreeg van waanvoorstellingen en in een sanatorium terecht kwam. Daar ging hij schrijven en schilderen om uitdrukking te geven aan zijn nieuwe beleving van de wereld. Duitsl.2, 0.15-1.45u.

AMUSEMENT

De cursus. Eerste aflevering van een serie over bijzondere cursussen. In deze aflevering gaat het om de cursus ster-bodyguard waar mannen onder andere getraind worden om filmsterren en andere belangrijke mensen te hoeden voor opdringerige fans. Ned.2, 19.30-19.56u.

MUZIEK

Het uur van de wolf. Herhaling uit december 1996 van de documentaire over de koningen van de klezmer-muziek (jiddische jazz) Max, Willie en Julie Epstein. Ze begonnen hun carrière bijna zeventig jaar geleden als The Epstein Brothers. Ned.3, 23.19-0.19u.

KUNST

Shakespeare Shorts. Eerste van een BBC-serie ter ondersteuning van de Engelse taal waarin de toneelstukken van Shakespeare worden belicht door een acteur die er zelf een rol in speelt. Deze aflevering gaat over Romeo and Juliet en laat verscheidene vertolkingen zien. Morgen, Ned.2, 9.00-9.20u.

FILM

The Beguiled (Don Siegel, 1971, VS). Meesterlijke western speelt zich af tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog met een indrukwekkende Clint Eastwood als gewonde soldaat die op een meisjesschool wordt verzorgd en gevangen gehouden. Gekke combinatie van filmgenres staat virtuositeit van b-film held regisseur Din Siegel niet in de weg. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Sense and Sensibility (Ang Lee, 1995, VS). Prachtige film waarmee Net5 zijn eerste uitzendavond opent, maar naast gebruikelijke storende reclameblokken wordt de film ook nog eens een half uur onderbroken voor nieuws en actualiteiten. Doet geen recht aan de spitsvondige en liefdevolle Jane Austen-verfilming waarvoor Emma Thompson het scenario schreef en hoofdrol op zich nam van oudste van twee zusters in achttiende eeuws Engeland die op zoek gaan naar de ware Jacob. Net5, 20.30-22.00u., vervolg 22.30-23.20u., onderbroken door reclame en nieuws.

Junior (Ivan Reitman, 1994, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.30u.

Tussen de bomen (Robert Jan Westdijk, 1998. Nederland). Korte Nederlandse film waarin de wereldvreemde Robert zijn kinderen niet meer mag zien. Hij neemt ze mee naar het bos. Zijn ex-vrouw begint met twee agenten een zoektocht die leidt tot een dodelijke afloop. Ned.3, 21.22-21.44u.

Uncovered (Jim McBride, 1994, GB/Spanje). Thriller die zich afspeelt in de kunstwereld en waarin een schilderij de oplossing tot een moordmysterie in zich draagt. Duitsl.2, 22.15-0.00u., nasynch.

Roma (Federico Fellini, 1972, Italië/Frankrijk). Overdadige en ondoorgrondelijke, maar vooral onweerstaanbare verfilmimg van de herinneringen aan en de impressies van de stad waarmee Federico Fellini een haat-liefde verhouding had: Rome. Vol flamboyante taferelen, rondborstige vrouwen en clowneske impressies. Duitsl.1, 0.50-2.45u., nasynch.

Bandolero! (Andrew V. McLaglen, 1968, VS). Vakkundige western met Dean Martin als de slechte en James Stewart als de goede broer, die zich verzoenen als de een ter dood wordt veroordeeld en ze samen proberen te ontsnappen. BBC1, 1.15-3.00u.

The Far Horizons (Fred MacMurray, 1955, VS). Avonturenfilm met Charlton Heston die op expeditie gaat in Frans-Louisiana. Duitsl.2, 1.45-3.30u., nagesynchroniseerd.