Ruw ontwaken

Den Haag is hot. Een gijzeling in de Griekse residentie, een vernielde winkelstraat, een aanslag op de Iraanse ambassade, en de een na de andere hongerstaking in de stad. Premier Kok, minister Korthals (Justitie) en de Haagse burgemeester Deetman kregen persoonlijke politiebewaking. De juridische hoofdstad van de wereld is hard wakker geschud uit een vredige winterslaap.

De Koerden willen aandacht voor hun situatie nu hun leider Öcalan opgesloten zit. In Den Haag hebben ze die aandacht zeker gekregen. De Koerden zijn al weken gespreksonderwerp nummer één bij de bewoners en ondernemers van de Wagenstraat. Ze zijn echter meer begaan met het lot van hun eigen straat en winkels, dan dat ze zich zorgen maken over de penibele situatie waarin Öcalan zich bevindt.

Bij ongeregeldheden in de Stationsbuurt werd door een groep Koerden voor ongeveer zeven ton schade aangericht aan eigendommen van winkeliers, automobilisten en de HTM. De rust lijkt inmiddels weergekeerd, de schade is hersteld, maar de rekening is nog niet betaald.

Burgemeester Deetman was de afgelopen tijd meerdere malen te gast bij de ondernemers van de Wagenstraat en bij het gebouw van de Koerdische Arbeiders Vereniging aan de Stationsweg. ,,We spannen ons al jaren in om van Den Haag een multiculturele stad te maken. Maar het imago van de Koerdische bevolking heeft een flinke deuk opgelopen'', meent Deetman. De burgemeester wil weer ,,bruggen gaan bouwen'' tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Voor de winkeliers houdt het bouwen van bruggen vooral in dat de tonnen schade worden vergoed. Maar voorlopig wil de gemeente eerst bezien of de vernielingen kunnen worden verhaald op de daders of verzekeringsmaatschappijen. Deetman heeft geen verdere toezeggingen gedaan dan dat hij in het uiterste geval ,,niemand in de kou zal laten staan''.

De Koerdische Arbeiders Vereniging heeft op dit moment andere dingen aan het hoofd dan het bouwen van bruggen naar de bewoners van de Wagenstraat. De gevangenissen in Den Haag zitten nu vol met hongerstakende Koerden die zich ,,belazerd'' voelen bij de beëindiging van de bezetting in de Griekse residentie. De vereniging aan de Stationsweg heeft in een gesprek met Deetman laten weten niet verantwoordelijk te zijn voor vernielingen ,,die door individuen'' zijn aangericht. Ook hebben ze de burgemeester laten weten niet bereid te zijn mee te betalen aan de schade.

Het zal nog even duren voordat de balans in de internationale stad van het recht en de vrede is hersteld. De winkeliers willen rust en kalmte, en een schadevergoeding. De Koerden willen rechten voor hun volk en hun leider. Het zal moeilijk worden om daar een brug tussen te bouwen.