Prodi is een `ezel' die naar rechts trapt

Sinds afgelopen weekeinde vraagt een groep Italiaanse politici om uitgemaakt te worden voor ezels. Als eretitel. Oud-premier Romano Prodi, oud-officier van justitie Antonio Di Pietro en de burgemeesters van een aantal grote steden hebben de ezel gekozen als symbool van hun nieuwe centrum-linkse partij, die 'De Democraten' is genoemd.

Mediamagnaat Silvio Berlusconi, leider van de rechtse oppositie, liet deze kans niet voorbij gaan enprees in een spottende reactie de keuze voor dit symbool. De vlag dekt de lading volledig, zei Berlusconi.

Maar Prodi waarschuwde zijn tegenstanders dat ze de ezel niet moeten onderschatten. ,,Het is een vasthoudend en koppig dier'', zei hij. Wie wat beter nadenkt, zei Prodi, realiseert zich dat het beest betrouwbaar en geduldig is, met een geur van heiligheid. Werd het kindje Jezus volgens de overlevering in de stal niet warmgehouden door een os en een ezel? En reed Jezus later niet op een ezel Jeruzalem binnen?

Prodi probeert met zijn kersverse partij de Olijf-coalitie nieuw leven in te blazen waarmee hij in 1996 de verkiezingen won. De keuze voor een ezel als symbool refereert indirect aan de coalitie. ,,De ezel is geboren in ons Middellandse-Zeegebied en hoort bij dezelfde omgeving als de olijf'', zei Prodi. Maar het is, samen met de partijnaam, ook een verwijzing naar de Amerikaanse Democratische Partij. Die heeft al sinds 1828 de ezel als partijsymbool. In de toenmalige verkiezingscampagne werd de Democratische presidentskandidaat Andrew Jackson uitgemaakt voor donkey omdat hij te populistisch zou zijn. Jackson veranderde dat in een geuzennaam.

Het partijsymbool is een wat kinderlijk ogende ezel die op zijn voorpoten staat en met zijn achterpoten achteruit trapt. De ontwerpers hebben er uitdrukkelijk voor gezorgd dat hij naar rechts trapt. Prodi zegt dat hij centrum-links wil verenigen tegen rechts, maar zijn politieke vrienden zijn misschien wel het bangst voor hem, omdat hij in hun politieke kiezersvijver vist.

De eerste test voor de nieuwe partij komt bij de Europese verkiezingen in juni. Die moeten een indicatie geven wie de echte ezel is: Prodi, of degene die hem niet serieus neemt.