`Oud wijf' stopt na 23 jaar

Met gemengde gevoelens speelde korfbalster Karin Spierings-Kruse gisteren haar laatste thuiswedstrijd voor Rohda in de zaal. De 40-jarige speelster besluit een unieke carrière van 23 jaar op het hoogste niveau met degradatie uit de hoofdklasse. Maar het werd in de Amsterdamse Ookmeerhal wel een feestelijke begrafenis, want Rohda versloeg koploper Nic met 21-20. Omdat ook naaste concurrent Die Haghe verloor, plaatste de ploeg uit Groningen zich toch voor de zaalfinale in Ahoy'.

Jullie pieken wel erg laat.

Spierings: ,,Als we dit niveau vaker hadden getoond, zou Rohda zich beslist in de hoofdklasse hebben gehandhaafd. Ik hoop dat iedereen nu beseft dat we met een uitstekende mentaliteit ver kunnen komen. Ik heb me het afgelopen seizoen regelmatig afgevraagd waarom ik er nog een jaartje aan vast heb geknoopt. Ik miste de bezieling bij sommige teamgenoten. Ik vond het tekenend dat ik op mijn 40ste nog moeiteloos mee kon komen.''

Dat zegt ook iets over de jeugdopleiding bij Rohda.

,,Zeker, dit oude wijf werd er nog niet uitgespeeld. Eigenlijk wilde ik mijn loopbaan vorig jaar al beëindigen, toen we in de zaal weer naar de hoofdklasse waren gepromoveerd. Maar ik roep al vijf jaar dat ik stop en telkens laat ik me weer ompraten. Daar heb ik dit seizoen wel eens spijt van gehad, ik kreeg soms het idee dat niet iedereen handhaving belangrijk vond.''

Betaalt Rohda niet de tol voor een ouderwets beleid, waarbij het ronselen van spelers uit den boze is en twee keer trainen per week voldoende wordt geacht?

,,Ik vind nog steeds dat we geen topspelers bij andere clubs moeten losweken. Maar we zullen wel actiever moeten worden op de spelersmarkt. Wat wij doen, is inderdaad uit de tijd. Gelukkig wil de jeugd nu wel drie keer trainen in de week. We keren dus zeker terug in de hoofdklasse.''

Laat je je nog één keer ompraten?

,,Nee, nee, ik weiger mijn eigen afgang mee te maken. Ik stop mijn energie liever in het opleiden van mijn eigen opvolgster, want die heeft zich nog niet aangediend.''