Oliestroom Irak-Turkije ligt stil na aanval VS

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben gisteren Iraakse militaire installaties in het noorden van Irak aangevallen nadat Iraaks luchtdoelgeschut in actie was gekomen. Volgens Bagdad is daarbij een oliepompstation geraakt, en is als gevolg daarvan de oliestroom door de enige in bedrijf zijnde oliepijpleiding van Irak, van Kirkuk naar het Turkse Ceyhan, afgesneden. Irak mag voor een bedrag van ruim 5 miljard dollar per zes maanden olie exporteren in het kader van de olie-voor-voedselovereenkomst met de Verenigde Naties.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft ontkend dat Amerikaanse raketten de pijpleiding hebben getroffen. ,,We hebben geen aanwijzing dat we iets anders hebben getroffen dan wat we beoogden, namelijk elementen van het Iraakse geïntegreerde luchtverdedigingssysteem'', aldus een woordvoerder. De Turkse autoriteiten hebben echter bevestigd dat de Iraakse olie-export via de pijpleiding is stilgelegd. Zij meldden wel dat de schade gering is. Volgens Peter Boks, directeur van Saybolt, het bedrijf dat in opdracht van de VN de oliestroom in Irak controleert, is een communicatiestationnetje geraakt.

Officiële Iraakse bronnen zeggen dat drie Irakezen zijn gedood bij de ,,opzettelijke agressie door Amerikaanse vliegtuigen afkomstig uit Turkije''. Volgens een hoge medewerker van het Iraakse ministerie van Oliezaken, Faleh al-Khayat, waren er in de buurt van het getroffen oliepompstation geen luchtafweerinstallaties.

Sinds de Amerikaans-Britse luchtaanvallen op Irak van half december worden bijna dagelijks Iraakse provocaties en Amerikaanse en Britse tegenacties gemeld. (Reuters, AP, AFP)