Obasanjo wint verkiezing Nigeria

De gepensioneerde generaal Olusegun Obasanjo heeft zaterdag met ruim 60 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen in Nigeria gewonnen. Zijn rivaal, Olue Falae, klaagde gisteren over grootschalige fraude en noemde de verkiezingen ,,een klucht''. De opkomst was beduidend hoger dan vorige week bij de parlementsverkiezingen en in sommige gebieden van het land zelfs 60 procent, zeer hoog naar Nigeriaanse maatstaven.

Internationale waarnemers spreken over fraude, maar zij menen dat deze onregelmatigheden geen doorslaggevend effect hebben gehad op de einduitslag. De meest openlijke fraude lijkt te hebben plaatsgevonden in het oosten en uiterste zuiden van het land. Op het platteland buiten de zuidoostelijke stad Port Harcourt troffen waarnemers stembussen aan, volgepropt met biljetten met een stem voor Obasanjo. Alle dorpelingen zouden volgens het register hebben gestemd; bij navraag bleken hun namen te zijn gebruikt om tevoren ingevulde stembiljetten in de bus te doen. In Jos, midden-Nigeria, werden vier jongeren gearresteerd op beschuldiging stembussen te hebben gevuld.

Obasanjo won de meeste stemmen in het noorden, oosten en midden van het land. Falae kreeg de meerderheid in het zuidwesten, woonplaats van zijn Yoruba-volk. Ook won hij twee deelstaten in het noordwesten. Obasanjo is evenals Falae een Yoruba, maar geniet in zijn geboortestreek weinig electorale aanhang. Obasanjo heeft gewonnen omdat hij de meest wijdverspreide steun heeft en aanhang geniet in het noorden, waar zich de meeste kiezers bevinden.

De berichten over fraude tasten de geloofwaardigheid van Obasanjo's overwinning aan. De militaire president Abdulsalam Abubakar draagt pas eind mei de macht over en daarom bestaat er nog ruim de tijd voor Falae om de uitslag aan te vechten bij de rechtbank. Maar Obasanjo's voorsprong ten opzichte van Falea is te groot om te kunnen zeggen dat de fraude van doorslaggevende betekenis is geweest voor zijn uiteindelijke overwinning.

HOOFDARTIKEL: pagina 7

    • Koert Lindijer