Nieuws zonder boosheid

Nederland heeft er sinds vandaag een nieuws- en actualiteitenprogramma bij. Morgen gebeurt het, wordt op werkdagen van 22.00 tot 22.30 op Net5 uitgezonden. Bernard Hammelburg (52), die de afgelopen 20 jaar vanuit de VS berichtte voor de publieke omroepen en ondermeer het Algemeen Dagblad, is presentator en hoofdredacteur van dit programma, dat een combinatie wil zijn van van een traditioneel nieuwsjournaal en een actualiteitenrubriek. Naast aandacht voor zowel binnenlands als buitenlands nieuws blikt Morgen gebeurt het vooruit naar de volgende dag.

Hammelburg zegt er zin in te hebben. Dat geldt voor zijn verhuizing van New York naar Amsterdam, zijn nieuwe baan bij Net5 en ook voor de overstap naar de commerciële televisie. Allemaal zaken die een uitvloeisel zijn van zijn jarenlange vriendschap met Fons van Westerloo, directeur van SBS, waartoe het kanaal Net5 behoort. Het was Van Westerloo die er begin jaren zeventig bij Jaap van Meekren op aandrong om Hammelburg naar AVRO's Televisier te halen.

Deze keer contracteerde Van Westerloo Hammelburg zelf voor de post van `anchorman' van het ambitieuze programma. Het andere gezicht van Morgen gebeurt het is Ton van Royen, die naam maakte bij de Amsterdamse zender AT5. Hij is aangetrokken voor verslaggeving en presentatie.

Morgen gebeurt het moet de concurrentie aangaan met programma's als Nova en de journaals van NOS en RTL. Hammelburg streeft vooralsnog naar een televisierubriek die ,,prettig is om naar te kijken'', zo benadrukte hij in de afgelopen weken. Ook al neemt Hammelburg ,,respectvol de pet af voor sommige concurrenten'', hij vindt wel dat de Nederlandse televesiejournalistiek confronterende vragen veel te vaak vermijdt. Tevens wil hij af van de boosheid , die hij regelmatig in Nederlandse programma`s proeft, zo liet hij in Vrij Nederland optekenen.

Hammelburg verwacht veel van de Angelsaksische vlotheid die hij in de afgelopen twee decennia in de VS zegt te hebben ontwikkeld. Hij spiegelt zich graag aan Jim Lehrers Newshour, ,,dat zich door zijn degelijkheid onderscheidt van het snelle, zenuwachtige, kortgesneden werk dat je in de meeste Amerikaanse journaals ziet''.

Morgen gebeurt het ontleent veel van zijn formule aan het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen, dat elke avond tussen 23.00 en 24.00 op Radio 1 wordt uitgezonden. Als correspondent in de VS werkte Hammelburg 20 jaar lang aan dat programma mee. Wat hem daarin vooral aanspreekt is ``de zekere intimiteit die daarin wordt nagestreeft''.