Millenniumbug: in VS geen, elders wèl chaos

Amerikanen hoeven in eigen land niet voor grote rampen of maatschappelijke chaos te vrezen in verband met de zogeheten millenniumbug. Maar andere landen zijn minder goed voorbereid op de computerproblemen die zich op 1 januari 2000 kunnen voordoen.

Dat hebben gisteren twee Amerikaanse senatoren gezegd, Robert Bennett en Christopher Dodd, die een commissie leiden die belast is met inventarisatie van het Y2K-probleem, zoals het in de Verenigde Staten wordt genoemd. Morgen zullen zij aan de Senaat een gedetailleerd rapport over de kwestie uitbrengen.

De twee raadden hun landgenoten alvast aan om zich op mogelijke problemen voor te bereiden door een voorraadje eten in blik en flessen water in te slaan, zoals ze zouden doen bij een sneeuwstorm of een orkaan.

,,Het is een serieus probleem'', aldus Bennett. ,,Het zal niet het einde betekenen van de wereld zoals we die kennen. Maar we moeten wel goed voorbereid zijn.''

Bennett, die zei er niet tegen op te zien om op 1 januari 2000 te vliegen, althans op een binnenlandse vlucht, erkende dat pas tijdens het begin van het nieuwe jaar echt duidelijk zal worden hoe ernstig het Y2K-probleem is. ,,Hoe goed geïnformeerd we ook denken te zijn, iedereen zal zijn adem inhouden.''

Hij verwacht op sommige plaatsen uitval van elektriciteit en medische apparatuur en haperingen in de aanvoer van voedsel. Negentig procent van de artsenpraktijken in de Verenigde Staten zou nog nog werken met computers die niet zijn aangepast, waardoor artsen tijdelijk wellicht geen toegang zullen hebben tot dossiers van hun patiënten. Dodd zei ,,zeer, zeer bezorgd'' te zijn over het goed functioneren van belangrijke apparatuur in ziekenhuizen in de arme binnensteden en op het platteland.

In arme landen, en vooral Rusland, voorzien de senatoren grote problemen. Maar een onbedoelde kernaanval noemde Bennett ,,heel, heel onwaarschijnlijk''. De kans is volgens hem nog groter dat ,,als iemand op de knop drukt om een intercontinentale raket af te schieten, er niets gebeurt''.

In hun rapport zullen de senatoren pleiten voor een plan om deskundigen van Rusland en de Verenigde Staten, en mogelijk ook de nieuwe kernmachten India en Pakistan, op 1 januari 2000 bijeen te brengen in Colorado Springs, om te zorgen dat de landen elkaars bedoelingen kennen in het geval cruciale defensie-computers het begeven.

De wereldhandel kan ernstig verstoord raken, omdat onder meer Japan, Mexico, Duitsland, Frankrijk en de olieproducerende landen Saoedi-Arabië en Venezuela onvoldoende maatregelen hebben getroffen tegen de millenniumbug. Ook de scheepvaartsector loopt achter met de aanpak van het probleem, aldus Bennett en Dodd.