MARTENS

De Belgische premier Dehaene zegt dat zijn Christelijke Volkspartij (CVP) van plan was oud-premier en Europarlemetariër Martens te steunen om voorzitter te worden van het Europees Parlement.

Martens trok zich vorige week verbolgen terug van de CVP-lijst voor de Europese verkiezingen omdat hij niet op de eerste plaats stond. Dehaene vindt dat zijn voorganger zich te veel blind heeft gestaard op de symboliek van de eerste plaats op de lijst. Hij beaamde wel dat opmerkingen van partijgenoten over Martens' late vaderschap ,,niet van de beste smaak'' getuigen. De reden dat niet Martens maar minister van Arbeid Smet op de eerste plaats werd gezet, was volgens Dehaene dat de partij wil `vervrouwelijken'. Dehaene heeft vorige week nog tevergeefs getracht ,,zijn bondgenoot'' Martens op andere gedachten te brengen. De premier zei dat ook zijn Spaanse collega Aznar vorige week met Martens heeft gebeld in een poging hem te overtuigen toch op te komen voor de Europese verkiezingen. Martens had gedreigd met onthullingen als hij niet alsnog op de eerste plaats kwam.