Libië wijst ultimatum inzake Lockerbie af

Libië heeft de tijdslimiet afgewezen die de VS en Groot-Brittannië vrijdag hadden gesteld voor uitlevering van twee verdachten van de aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie (1988).

Eerst moet er volgens Tripoli overeenstemming worden bereikt over alle door Libië geëiste garanties voor een eerlijk proces. ,,Zij die over een tijdslimiet praten, willen in werkelijkheid geen eerlijk proces'', aldus Libië. De VS en Groot-Brittannië dreigden Libië – onbenoemde – extra sancties op te leggen als de Libische regering de twee verdachten niet binnen een maand voor berechting uitlevert. Overigens lijkt de Libische leider Gaddafi terug te komen op het vorig jaar bereikte compromis over de berechting, namelijk in Nederland door Schotse rechters onder Schots recht. Gaddafi zei zaterdag in een gezamenlijke verklaring met de bezoekende Namibische president, Sam Nujoma, dat het Internationaal gerechtshof in Den Haag de geëigende plaats is voor de zaak-Lockerbie. (AFP)