Krajicek draagt toernooizege op aan overleden Oosting

Met machtig serveergeweld heeft Richard Krajicek gisteren de finale van het indoortoernooi van Londen gewonnen. De Brit Greg Rusedski had geen antwoord op de 31 aces van Krajicek: 7-6, 6-7 en 7-5.

De 27-jarige Nederlander droeg zijn zestiende toernooizege op aan de vorige week overleden collega Menno Oosting. ,,Ik wens zijn vrouw alle kracht toe om door deze moeilijke tijd te komen'', zei een emotionele Krajicek nadat hij de trofee in ontvangst had genomen. ,,Ik hoop dat hij het goed heeft waar hij nu is. Menno, ik ben blij dat ik voor je gewonnen heb.''

Krajicek keerde zaterdag terug naar Nederland om de begrafenis van Oosting bij te wonen. De dubbelspecialist overleed in de nacht van maandag op dinsdag aan de gevolgen van een auto-ongeluk. 's Avonds was de nummer vier van de plaatsingslijst terug in Londen en versloeg hij in de halve finales overtuigend de Zweed Thomas Johansson, 6-2 en 6-4.

Krajicek kende gisteren in de eindstrijd een moeilijke start. Op zijn eerste servicebeurt kreeg Rusedski meteen een breekpunt, maar Krajicek overleefde die met zijn sterke opslag. Hij won de eerste set uiteindelijk met 7-6. In de tweede set kreeg Krajicek de enige kans om de service van zijn opponent te breken. Ook hij faalde. Een tiebreak viel ditmaal uit in het voordeel van Rusedski. Hij ontnam Krajicek de eerste set van het toernooi.

In de beslissende derde set gaf de service de doorslag. Rusedski serveerde sneller, maar maakte te veel fouten. Hij sloeg slechts tien aces en bleek kwetsbaar op belangrijke punten. Krajicek speelde zelfverzekerder en drukte dit uit in 31 aces.

De Wimbledonkampioen van 1996 liet zich in de beslissende set alleen door een grapje van Rusedski van de wijs brengen. Na de zoveelste ace van Krajicek bood de wanhopige Brit zijn racket aan het ballenmeisje aan. Hij ging aan de kant zitten. Krajicek speelde het spelletje mee en sloeg een paar ballen met het meisje. Bij de hervatting verloor Krajicek prompt drie punten op rij. Rusedski brak terug tot 4-4.

,,De volgende keer als ik tegen Greg speel, weet ik wat ik ga doen. Ik laat een ballenmeisje een paar ballen voor mij slaan'', aldus Krajicek. Een dubbele fout van Rusedski op breekpunt in de elfde game bracht de beslissing. Krajicek won de set en de wedstrijd. Door zijn overwinning steeg hij vandaag van plaats negen naar plaats acht op de wereldranglijst.

In Vietnam was er eveneens Nederlands succes. John van Lottum won het Challengertoernooi in Ho Chi Minh Stad. In de finale versloeg hij de Oostenrijker Markus Hipfl met 7-6 en 6-2.