Kok houdt vast aan doorgaan lastenverlichting

Premier Kok houdt vast aan de voorgenomen lastenverlichting voor burgers en bedrijven in deze kabinetsperiode. Hij verwacht niet dat de economische groei zover zal terugvallen dat de afspraken in het regeerakkoord moeten worden herzien.

Kok zei dit gisteren op een verkiezingsbijeenkomst in Maastricht. Het Algemeen Dagblad meldde afgelopen zaterdag dat topambtenaren van verschillende ministeries als gevolg van de lagere economische groei minder ruimte zien voor lastenverlichting.

De lastingverlichting van 5 miljard gulden is nodig voor invoering van een nieuw belastingstelsel dat onder meer voorziet in verlaging van het hoogste belastingtarief. De VVD is sterk voorstander van deze belastingverlaging. PvdA-fractieleider Melkert vindt dat bij bezuinigingen desnoods moet worden afgezien van de belastingverlaging om nieuwe investeringen, zoals in de zorg, overeind te houden.

Volgens Kok is de terugval van de groei niet zodanig dat het behoedzame scenario van het kabinet, dat voor de hele kabinetsperiode voorziet in een economische groei van 2,25 procent per jaar, wezenlijk in gevaar komt. Het CDA ziet in de afnemende groei opnieuw aanleiding een generieke lastenverlichting los te laten. De partij wil alleen belastingverlaging voor middeninkomens, vooral gezinnen met kinderen, zei fractieleider De Hoop Scheffer zaterdag op een CDA-congres in Utrecht.

VVD en PvdA zijn volgens een recente opiniepeiling verwikkeld in een nek-aan-nekrace over de positie van grootste partij bij de Statenverkiezingen van woensdag. Volgens een zaterdag gepubliceerde prognose van het bureau Inter/View krijgt de VVD bij een opkomst van 45 à 53 procent tussen de 25 en 29 procent van de stemmen en de PvdA tussen de 24 en 28 procent. Bij de vorige Statenverkiezingen lag de opkomst op 50 procent. D66 valt in de prognose terug naar een niveau tussen de 4 en 7 procent. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen van vorig jaar behaalde de partij nog 10 procent. Fractieleider De Graaf waarschuwt vandaag in De Telegraaf dat het voortbestaan van het kabinet-Kok in gevaar komt als de PvdA een te dominante positie krijgt. De Graaf verwijt de PvdA ,,arrogant gedrag''. Hij vindt dat de partij steeds meer een houding aanneemt van `wij besturen en bepalen wat er gebeurt in dit land.'