Junior

Je ziet al helemaal voor je hoe de producent van Junior zijn idee voor de film in minder dan tien woorden moest `pitchen' aan de bazen van filmbedrijf Universal: ,,Stel je voor: Schwarzenegger zwanger!'' De bazen moeten instemmend hebben geknikt, ondertussen de recette van Twins en Kindergarten Cop optellend, die andere twee komedies met Schwarzenegger.

Het resultaat is even verbazingwekkend als gedenkwaardig. Schwarzenegger speelt een Oostenrijkse wetenschapper die zichzelf als proefkonijn gebruikt om het vruchtbaarheidsmiddel Expectane te testen. Met zijn zaad wordt een diepgevroren eicel bevrucht, die geïmplanteerd wordt in zijn eigen lichaam. De vraag hoe dat kan zonder baarmoeder, wordt behendig omzeild; wetenschappelijk is de film niet sterk onderbouwd.

Wat Junior memorabel maakt is dat het Arnie's imago als superman op de hak neemt. De Oostenrijkse eik, die zijn filmcarrière begon als `Arnold Strong' in Hercules in New York, is veertien jaar later in een totaal andere hoedanigheid te zien. Zo is er een scène waarin hij zich terugtrekt in een kamertje en vervolgens trots een buisje vol sperma toont.

Na de bevruchting worden Arnie's tepels overgevoelig, snottert hij bij de eerste de beste sentimentele televisiereclame, en moet hij voortdurend kotsen door de ochtendmisselijkheid. Tijdens de bevalling roept hij schaamteloos ,,My body, my choice''. Dat is weer eens wat anders dan het gevleugelde ,,Hasta la vista baby''.

Minder geslaagd is het idee om hem in vrouwenkleding te laten rondlopen, zodat hij onopvallend in een moederkliniek kan verblijven. De twijfels rondom zijn buitenproportionele postuur neemt hij weg door zich voor te doen als Oost-Duitse atlete, die slachtoffer is geworden van hormonale experimenten. Die travestie is een beetje te veel van het goeie, de film is al raar genoeg zonder Arnie's lippenstift.

Behoorlijk pijnlijk is de rol van Emma Thompson als klunzige wetenschapper. Zij moet het doen met scenariovondsten als `praten terwijl je een restant van een kaassandwich op je neus hebt zitten' en `dansen terwijl er een stuk wc-papier onder je schoen plakt', alhoewel de schoen die in de soep belandde erg grappig is. Humor kan vreemde vormen aannnemen.

Junior (Ivan Reitman, 1994, VS), SBS6, 20.30-22.30u.