Jeltsin met bloedende maagzweer opgenomen

Amper twee dagen nadat hij ,,volledig hersteld'' was verklaard is de Russische president Boris Jeltsin weer door ziekte geveld. Zaterdag werd hij in de Centrale Kliniek in Moskou opgenomen nadat zijn maagzweer was gaan bloeden.

Zijn toestand is stabiel, aldus zijn artsen vanmorgen, maar hij moet zes tot zeven dagen ,,maximale rust'' houden. Radio Echo Moskvi meldt dat een al eerder uitgesteld bezoek aan Parijs en het uitspreken van de jaarlijkse ,,troonrede'' deze maand waarschijnlijk niet door kunnen gaan.

In zijn gevecht tegen de politieke vergetelheid ziet het Russische staatshoofd zijn pogingen tot een comeback telkens stuklopen op zijn fysieke grenzen. Deze zesde ziekenhuisopname in tweeëneenhalf jaar wekt nauwelijks nog verwondering: premier Jevgeni Primakov, die Rusland de facto leidt, zette zijn geplande vakantie gewoon door. Hij is voor tien dagen vertrokken naar de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee.

,,Rusland is intussen gewend geraakt aan het leven zonder een actieve president'', zo zei Doema-voorzitter Gennadi Seleznjov. Hij maakte zich vooral zorgen om de premier, die hierdoor ,,wellicht niet volledig kan uitrusten van zijn zware werkdruk''.

De macht in Rusland is sinds afgelopen herfst verschoven van Jeltsin naar Primakov, maar de nieuwe verhoudingen zijn nog verre van stabiel. Juist vandaag bespreekt de Doema een door Primakov voorgesteld stabiliteitspact waarin Jeltsin belooft om geen gebruik te maken van zijn grondwettelijke recht om zonder overleg de regering te ontslaan of het parlement te ontbinden.

Donderdag riepen Jeltsin en Primakov gezamenlijk op tot beëindiging van het gespeculeer in de media over hun vermeende machtsstrijd. Elke suggestie dat het opspelen van Jeltsins maagzweer veroorzaakt zou zijn door overmatige wodkaconsumptie kan bovendien leiden tot een strafzaak wegens laster, zo heeft het ministerie van Justitie laten weten. De communistenleider Gennadi Zjoeganov is de eerste die zo'n proces boven het hoofd hangt. Hij zei in januari schamper dat ,,hoe langer de president te bed ligt, hoe groter de kans op economisch herstel is.''.