JASPER VAN 'T HOF

Swingen in de kerk, dat is toch net zoiets als vloeken? Dat was ook de mening van toetsenist Jasper van 't Hof, tot hij in het Italiaanse Bonefro, niet ver van Napels, het barokorgel van de Chiesa di Danta Maria delle Rose ontdekte. Hij overwon zijn schroom en overtuigde zijn platenbaas ervan dat zijn liefde voor dit instrument niet onopgemerkt mocht blijven.

Het resultaat, Un Mundo Illusorio, is een fascinerende cd, uniek van opzet en rijk aan ideeën. Wie bij swing en pijporgel aan de platen van Fats Waller uit '38 denkt kan die associatie maar beter vergeten want Van 't Hof bestrijkt een veel breder terrein dan Waller, wiens orgel trouwens in een Londense studio stond. Het rond 1750 gebouwde orgel in Bonefro klinkt onder de handen van Van 't Hof soms als een doedelzakcorps, op andere momenten als een Chinees mondorgelorkest of zelfs een Afrikaanse slagwerkgroep.

Dat het merendeel van de muziek toch een heel intiem karakter heeft, is te danken aan de gekozen registers en aan de `close miking' opname-techniek die vrijwel alles hoorbaar maakt, van het voetenwerk van Van 't Hof tot het steunen en kreunen van het mechaniek. Slechts enkele stukken zijn ruimtelijk opgenomen met de daarbij passende machtige nagalm. Naast eigen werk speelt Jasper van 't Hof op deze cd twee fraaie composities van collega's: Nem um Talvez van Hermeto Pascoal en het beroemde Django van John Lewis.

Jasper van 't Hof: Un Mundo Illusorio (Ch-allenge 70059). Distr. Central Distribution.