Internationale beurzen

LONDEN

Handelaren in Londen wachtten vanmorgen al vast op de uitkomst van de vergadering van het Monetary Policy Committee, het beleidsbepalende orgaan van de Bank of England over de rentepolitiek. De vorige keer verraste de centrale bank de markt met een renteverlaging van een half procent. De uitkomst is nu minder zeker, hoewel de recordreeks op de Londense beurs van vorige week zijn wortels had in de hoop dat de Bank of England ook deze week zijn rente verlaagt. De FTSE-index bewoog vanmorgen nauwelijks, en kroop in loop van de ochtend met 6,7 punten omhoog naar 6181 punten.

FRANKFURT

In Frankfurt is, evenals in de rest van de eurolanden, het wachten begonnen op de uitkomst van de vergadering van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) aanstaande donderdag. Hoewel analisten er wel op rekenen dat de rente van de ECB (nu 3 procent) omlaaggaat, bestaat er onzekerheid over de vraag of dat donderdag al gebeurt. De geldgroei in het eurogebied kwam in januari uit op 5,7 procent. Dat is fors hoger dan de 4,5 procent in december, en ruim boven het streefdoel van de ECB van eveneens 4,5 procent. Een verder verzwakkende euro was vanmorgen goed voor de aandelen van exportbedrijven, maar verkleint ook de kans op een renteverlaging donderdag. De DAX-index hing als gevolg daarvan vrijwel in balans, en was 0,36 procent hoger op 4921 punten.

PARIJS

Ook de Franse aandelenkoersen waren per saldo roerloos onder het beleidsdilemma van de ECB. De CAC-40 index was vrijwel onveranderd op 4096 punten. Los van bespiegelingen over de Europese rente speelde mee dat het iets zwakkere slot van Wall Street vrijdagavond opwoog tegen een 4 punten hogere koers voor de termijncontracten in de Amerikaanse Standard & Poor 500-index, vanmorgen in Europa. Dat duidde op een iets betere opening van New York vanmiddag. Banque Nationale de Paris verraste met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook automakers Renault en PSA, die deze week met hun jaarresultaten komen, noteerden wat sterker.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is maandag lager gesloten. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen verloor 145,79 punten (1 procent), uitkomend op een totaal van 14.221,75 punten. De beursvloer werd beheerst door beleggers die vreesden dat de financiële resultaten van het Japanse bedrijfsleven gaan tegenvallen. In Zuid-Korea werd niet gehandeld wegens de viering van een nationale feestdag. De aandelen in Hongkong eindigden 1,64 procent in de plus. De Hang Seng-index passeerde daarmee de psychologische grens van tienduizend punten, op 10.020 punten. Beleggers speculeerden op positieve verrassingen in de Hongkongse begroting, die woensdag gepresenteerd wordt.