Index dwarrelt omlaag op windstil Beursplein

Op de Amsterdamse effectenbeurs was het vanmorgen aan de stille kant. De omzetten waren minimaal, kooporders waren schaars en over een breed front moesten de aandelen wat terrein prijsgeven.

Het gevolg was dat de AEX-index aan het eind van de ochtend op 531,26 punten stond, een verlies van 4,86.

Positieve puntjes in deze saaie markt waren plussen die de beurzen van Hongkong en Singapore wisten te realiseren en licht positieve vooruitzichten voor de opening van Wall Street vanmiddag. Bovendien bleef de dollar boven de twee gulden en hield de obligatiemarkt zich goed na de koersverliezen van de afgelopen anderhalve week. Onder de AEX-fondsen was Akzo Nobel verhoudingsgewijs de grootste verliezer. Het chemie- en farmacieconcern moest bijna 3,5 procent inleveren op 33,40 euro. Aan het Damrak werd dit gezien als een gevolg van de wat sombere verwachtingen die de Akzo-top vorige week ventileerde. Analisten waren tot nu toe optimistischer. De raad van bestuur heeft het enthousiasme over het aandeel wat gedempt.

Unilever en KLM hoorden bij de AEX-fondsen tot de schaarse stijgers. Unilever dikte 60 eurocent aan op 66,30. KLM verdiende 20 eurocent en kwam op 25,69 terecht. Hagemeijer pakte een eurodubbeltje winst op 28,20 en het uitgeversconcern VNU kreeg er vijf eurocent bij op 37,50 euro. Alle overige AEX-fondsen stonden op verlies. Softwarehuis Baan kreeg opnieuw een tikje en leverde 2,5 procent in op 8,50 euro.

Benckiser, fabrikant van schoonmaakmiddelen, bleef sterk na de goede cijfers die het bedrijf vorige week bekend maakte. Het aandeel steeg met een halve euro tot 59,30. De financiële waarden stonden maandagmorgen allemaal op verlies. Zo verloor Aegon 80 eurocent op 94,30 en ging ING met 20 eurocent terug naar 29,10 euro.

De zonnige verwachting die melkrobotfabrikant Prolion voorbeurs afgaf, werd beloond. Het aandeel steeg op de NMAX ruim 10 procent tot 80 euro.