Hakbal Tomasson redt Feyenoord in slotminuut

Tot de zesde minuut in de blessuretijd van Feyenoord-Heerenveen had Hans Vonk een fantastisch weekeinde achter de rug. Dat begon zaterdagmiddag met een overwinning in Pretoria. Daar kwam hij als doelman van Zuid-Afrika in actie tegen Gabon, een interland die hij met 4-1 won. Na een nachtelijke terugvlucht stond hij gisteravond onder de lat voor Heerenveen in de Rotterdamse Kuip.

De Friezen leken bij de koploper een gelijkspel uit het vuur te slepen tot Jon Dahl Tomasson in de 96ste minuut met een geniaal hakje Vonk voor de tweede keer passeerde. Daardoor greep Feyenoord alsnog de volle winst op een moment dat de wedstrijd volgens veel horloges afgelopen had moeten zijn. Scheidsrechter Van der Ende liet in de opwindende slotfase drie minuten langer doorspelen dan de vier minuten blessuretijd die volgens de `vierde offical' noodzakelijk was.

Het betekende een desillusie voor Vonk die bewees dat je twee wedstrijden in een weekeinde kan keepen met daartussen nog een vermoeiende reis. Na een nachtelijke vlucht van tien uur landde hij gisterochtend om elf uur op Schiphol. Op de stoelen in de business-class had hij redelijk kunnen slapen. ,,Maar dat doe je natuurlijk altijd beter in je eigen bed'', aldus Vonk. Niettemin bleken zijn reflexen nog in orde. Vooral in de eerste helft behoedde hij Heerenveen zeker twee keer voor een achterstand. Van Vossen en Cruz stormden alleen op hem af, maar werden afgestopt door de in het Zuid-Afrikaanse Alberton geboren doelman. Op het beslissende hakje van Tomasson leek de doelman echter wat traag te reageren. Vonk: ,,Ik was kansloos. Hij stond te dicht bij me om op die bal te kunnen anticiperen.''

Hoewel Vonk het er dus redelijk goed vanaf bracht, is Heerenveen-trainer Foppe de Haan allerminst enthousiast over de uitstapjes van zijn doelman naar Afrika. ,,Het is nu de tweede keer dit seizoen. Voor de wedstrijd tegen FC Utrecht had hij de dag ervoor een hectische terugreis achter de rug. Toen moest hij vijf kwartier na het duel met de Zuid-Afrikanen zijn vliegtuig zien te halen. Allemaal niet ideaal. Je moet in zo'n weekeinde twee keer heel geconcentreerd zijn en de spanning aankunnen. We gaan binnenkort hierover maar eens rond de tafel zitten. Ik moet wel zeggen dat hij er goed mee om gaat. Hans weet wat hij wil.''

Vonk vult aan: ,,Ik wil zoveel mogelijk wedstrijden keepen. Voor een voetballer zou dit te intensief zijn. Maar een doelman heeft toch met andere inspanningen te maken. We spelen dit seizoen alleen nog in juni een interland. Heerenveen heeft er dus niet meer onder te lijden. Trouwens, als dat het geval was, zou ik toch voor mijn werkgever kiezen en bedanken voor Zuid-Afrika.''

Vonk werd in het kader van het Nederlands elftal door De Haan weleens een goede reservedoelman genoemd achter Van der Sar. De 29-jarige sluitpost doet zeker niet onder voor zijn in Nederland werkzame concurrenten Moens (AZ) en degene die zo vurig het Oranje-shirt ambieert, Sander Westerveld van Vitesse. De Haan nu: ,,Ehhh, Hans Vonk zit dicht bij ze in de buurt. Hij is in ieder geval zeker niet slechter dan Moens.'' En Vonk: ,,Ik behoor tot de topvijf van de beste keepers van Nederland.''

Toch kon Vonk zijn team Heerenveen tegen Feyenoord niet voor een nederlaag behoeden. Twee keer werd hij gepasseerd door een oud-ploeggenoot, Jon Dahl Tomasson. In dienst van Feyenoord scoorde de Deen tot gisteren pas drie keer. Bij Heerenveen maakte de schaduwspits in zijn tweede seizoen veertien en z'n derde seizoen achttien treffers. Maar bij zijn volgende club Newcastle United was hij veel minder productief door slechts drie doelpunten te maken in 23 wedstrijden. Is er iets mis met de schotvaardigheid van Tomasson? De Haan kan de terugslag in productiviteit wel enigszins verklaren. ,,Hij moet bij Feyenoord veel meer werken op het middenveld dan bij ons het geval was. Voor het doel komt Tomasson dan kracht te kort. Hij speelde bij Heerenveen kort achter de spitsen. Als hij dan in hun kielzog voor het doel opdook was hij levensgevaarlijk.''

Feyenoord-trainer Leo Beenhakker zegt nauwelijks klachten te hebben over Tomasson. ,,Jon Dahl had wat hoger op de topscorerslijst kunnen staan omdat hij voor het doel nog weleens wat scherpte mist. Maar dat is het enige. Tomasson werkt altijd verschrikkelijk hard en speelt als een echte nummer 10. Hij zorgt ervoor dat Cruz ruimte en mogelijkheden tot scoren krijgt. Tomasson heeft zich bij Feyenoord nooit hoeven te bewijzen.''

    • Erik Oudshoorn