Euro-steun voor Britse bedrijven

De Britse regering wil Britse bedrijven subsidie geven in euro's. Dat maakt de Britse minister van Handel, Stephen Byers, vandaag bekend. Het besluit is een substantiële nieuwe stap om het Verenigd Koninkrijk voor te bereiden op deelname aan de gemeenschappelijke Europese munt. Londen doet voorlopig niet mee aan de euro, maar premier Blair zei vorig week in welke etappes het land de overgang van pond naar euro in de praktijk zou kunnen maken, zodra het volk daar in een referendum toestemming voor geeft. De meeste Britse bedrijven zijn voor toetreding. Voor hen is de euro ook nu al een realiteit, omdat de helft van alle Britse handel binnen de eurozone valt.

Het subsidiefonds moet met een bedrag van 150 miljoen pond (bijna een half miljard gulden) gedurende drie jaar opkomende bedrijven steunen, die vaak internationaal opereren.

Byers' bekendmaking komt op het moment dat de strijd rond Britse deelname aan de euro de partijgrenzen overschrijdt. Gisteren maakten twee leden van de vorige Labourregering, oud-minister van Financiën Lord (Dennis) Healy, en oud-minister van Buitenlandse Zaken Lord (David) Owen, de oprichting bekend van een nieuw anti-euroforum, dat `New Europe' heet.