Ethiopië meldt totale zege in grensoorlog

Ethiopië heeft gisteren de ,,totale overwinning'' op Eritrea opgeëist in de betwiste regio van Badme. Eritrea spreekt van ,,gepoch en leugens'', maar erkent dat zijn leger zich op nieuwe defensieposities aan het westelijk front heeft teruggtrokken.

De Eritrese president, Issaias Afeworki, heeft in een brief aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangegeven dat zijn regering het in november opgestelde vredesplan van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) nu accepteert. Het plan, dat al eerder door Ethiopië is aanvaard, voorziet in de terugtrekking van de Eritrese troepen uit de vlakte van Badme, in de stationering van een neutrale internationale legermacht in het hele grensgebied en in demarcatie van de onderlinge grens. De Veiligheidsraad, die zich zaterdag in spoedzitting over de kwestie boog, verwelkomde de Eritrese aankondiging, en deed een beroep op beide partijen de strijd te staken. De kans op een onmiddellijk staakt-het-vuren werd in Ethiopië echter als ,,miniem'' aangeduid.

Volgens Eritrea duurde de strijd in het gebied gisteren nog voort, zij het ,,op veel kleiner schaal dan de afgelopen paar dagen''. Ethiopische regeringswoordvoerders spraken echter van ,,een zuivere en eenvoudige leugen, die erop is gericht de publieke opinie om de tuin te leiden''. Volgens een Ethiopische woordvoerster ,,is er geen Eritrese macht meer om in Badme tegen te vechten''. ,,De vijand is volledig uit het gebied gedreven.''

De laatste gevechtsronde tussen de twee buren in de Hoorn van Afrika begon vorige week dinsdag toen Ethiopische troepen in het offensief gingen om gebied te heroveren dat Eritrea vorig jaar mei, aan het begin van de grensoorlog, had bezet. Volgens de Ethiopische woordvoerster werd de ,,totale overwinning'' vrijdag al behaald. Het Eritrese leger werd daarbij volgens haar vernietigd, en de resten hadden zich ,,volledig in verwarring'' teruggetrokken. Eritrea op zijn beurt meldde dat zijn leger, ,,dat niet gelukkig was met zijn posities'', zich op ,,meer strategische stellingen achter Badme'' had teruggetrokken.

De Eritrese woordvoerder stelde dat de Eritrese verliezen ,,zeer klein'' waren, ,, zeker in vergelijking met de Ethiopische verliezen''. Deze stelde hij op 9.000 doden en 12.000 gewonden. Het was vandaag nog onmogelijk van onafhankelijke zijde duidelijkheid te krijgen over de verliezen aan beide zijden. Maar diplomaten bevestigen dat beide partijen zeer zware verliezen hebben geleden.

In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba werd het nieuws van de overwinning met gematigde vreugde begroet. Enkele tientallen taxi's en andere auto's reden toeterend door de hoofdwegen van de stad. In de Eritrese hoofdstad Asmara was de stemming gisteren somber. Een inwoner zei dat het – van satelliet-tv opgepikte maar door de overheid nog steeds niet bevestigde – nieuws ,,geschokt en met ongeloof'' was ontvangen. (Reuters, AFP)