Driebanders kampioen door één carambole

Eén carambole gaf de doorslag. Nederland prolongeerde op basis van het totaalmoyenne (90-89) de wereldkampioen driebanden. Dick Jaspers verloor in de finale tegen Zweden met 3-1 van Blomdahl en Raimond Burgman won met dezelfde cijfers van Nilsson. ,,Typisch Raimond, altijd de rust zelve'', complimenteerde Jaspers zijn ploeggenoot.

Jaspers had al van Blomdahl verloren, toen het bij Burgman-Nilsson 2-1 en 10-10 in de vierde set stond. Eén punt van Nilsson zou Zweden de titel hebben bezorgd, maar Burgman maakte met een serie van vijf koel de set uit. ,,In een dergelijke situatie ben ik doorgaans wel mezelf. Alleen bij die laatste bal, een lastige, had ik wat last van mijn rechterarm.''

Vorig jaar was de situatie andersom geweest. In de finale tegen Spanje verloor toen Burgman en won Jaspers. ,,We zijn de Eltingh en Haarhuis van het biljarten'', zei Burgman lachend. Hij en Jaspers vormen een goed team. ,,Maar we verdienen wel minder, hoor.''.

De twee Nederlanders kenden bij het WK in het Duitse Vierse niet al te veel problemen. Voor de finale werd alleen tegen Griekenland gelijkgespeeld (1-1). In de halve eindstrijd werd Portugal verslagen (2-0). De vreugde van de wereldtitel overheerste bij Jaspers, al moest hij wel weer de morele overwinning aan Blomdahl laten. 's Werelds nummer één was wederom te sterk voor de nummer twee, net als vorig seizoen in het eindklassement van de wereldbeker.

Jaspers vond niet dat hem iets te verwijten viel. ,,Ik kon er weinig aan doen, kreeg niet veel kansen. Ik heb degelijk gespeeld, Torbjörn goed. Zijn moyenne was 2,333, het mijne 1,700. Dat is een duidelijk verschil. Het was spannender na afloop. Want Raimond stond toen nog aan de tafel. Ik steunde hem wel, maar kon niets meer doen dan toekijken.'' (ANP)