Critici Castro `tijdelijk' opgepakt

De Cubaanse autoriteiten hebben gisteren 26 mensen `tijdelijk' opgepakt uit vrees voor onregeldheden tijdens het proces dat vandaag begint tegen vier prominente dissidenten. Dat melden Cubaanse mensenrechtenactivisten.

Volgens de Cubaanse commissie voor de rechten van de mens en nationale verzoening (CCDHRN) zijn tientallen critici van het regime van Fidel Castro afgelopen weekeinde bezocht en gewaarschuwd door Cubaanse veiligheidsofficieren. Onder de 26 mensen die zijn opgepakt bevinden zich Cubaanse journalisten die buiten de staatsmedia om werken zonder toestemming van de autoriteiten. De CCHDRN spreekt van de grootste arrestatiegolf ,,in recente jaren''. De Cubaanse politie heeft de arrestaties niet bevestigd. Twee weken geleden is een wet aangenomen die het mogelijk maakt om harder op te treden tegen dissidenten.

De vier dissidenten die in Havana terecht moeten staan, zijn op 16 juli 1997 opgepakt, omdat ze in een pamflet openlijke kritiek uitten op de Communistische Partij en een pleidooi hielden voor hervormingen. Het viertal, dat lid is van de oppositie-groepering Concilio Cubano, hield bovendien zonder officiële toestemming twee persconferenties voor buitenlandse journalisten. De Cubaanse autoriteiten ontkennen dat het om politieke gevangenen gaat. Het zou gewone misdadigers betreffen.

Volgens de CCHDRN vreest Castro een herhaling van vorig jaar, toen tijdens een ander proces demonstraties ontstonden buiten de rechtszaal. Deze gebeurtenis, waarbij het tot een handgemeen kwam tussen politie en demonstranten, werd tot groot ongenoegen van de autoriteiten breed uitgemeten in buitenlandse media.

De datum voor het proces van Vladimiro Roca, Rene Gomez Manzano, ingenieur Felix Bonne en de econoom Marta Beatriz Roque is officieel niet bekend gemaakt. Maar familieleden zeggen dat de rechtszaak vandaag begint. De arrestatiegolf wordt gezien als een nieuwe aanwijzing in die richting. Tegen Roca – de meest prominente van de vier – is zes jaar gevangenisstraf geëist, tegen de anderen vijf jaar celstraf. (Reuters, AP, AFP)