Commissie keurt bod Olivetti goed

De Italiaanse beurscommissie heeft zaterdag het geherformuleerde bod van Olivetti op haar vijf keer grotere concurrent Telecom Italia goedgekeurd. Dit is het startschot voor een van de grootste vijandige overnamepogingen ooit, ter waarde van 116 miljard gulden.

Franco Bernabé, de chief executive officer van Telecom Italia, heeft gezegd dat hij zich fel zal verzetten tegen de plannen van Olivetti. Hoewel Telecom Italië volhoudt dat het bod van Olivetti vol lacunes en onduidelijkheden zit, heeft Bernabé gezegd dat hij vooralsnog niet zal proberen het via de rechter te stoppen. Hij voorspelde gisteren dat de markt het zal afwijzen.

Het koersverloop van vorige week, nadat Olivetti op 23 februari zijn bod had gedaan, suggereert dat de markt de geboden prijs van 10 euro per aandeel aan de lage kant vindt. De beurscommissie Consob had vorige week maandag het bod van Olivetti afgewezen. Daarop zijn woensdag onderdelen ervan geherformuleerd. Zaterdag oordeelde de Consob dat het bod ,,alle benodigde informatie'' bevat. Het wordt in april van kracht.

Deze uitspraak betekent een eerste overwinning voor Olivetti. Telecom Italia kan zich nu minder goed verdedigen. Het bedrijf studeert op een structuurwijziging, door te fuseren met haar dochter voor mobiele telefonie Telecom Italia Mobile (Tim). Dat zou de overnameplannen veel duurder maken. Maar volgens de Italiaanse wet zijn structuurwijzigingen na een openbaar bod alleen toegestaan als dertig procent van de aandeelhouders (gemeten naar vertegenwoordigd kapitaal) hiermee instemt.

De strijd tussen Bernabé en Roberto Colaninno, de chief executive officer van Olivetti, spitst zich nu toe op hun industriële plannen. Die moeten de aandeelhouders van Telecom Italia ervan proberen te overtuigen dat hun project het beste is en de beste toekomstperspectieven biedt.

Volgens Telecom Italia moet Olivetti enorme schulden maken voor de overname en zal het de schuldenlast willen verminderen door onderdelen van Telecom Italia te verkopen. Bernabé, die drie maanden in functie is, kampt met een erfenis van ondoorzichtig beleid en een warrige strategie. Het resultaat hiervan was de afgelopen maanden een bijzonder grillig koersverloop van de aandelen Telecom Italia. De Consob waarschuwde Olivetti dat ieder uitstel het bod ongeldig zal maken. Olivetti heeft woensdag gezegd dat het bod in april van kracht wordt en gesuggereerd dat het zal gelden voor een periode van vier à vijf weken. Er is geen exacte begindatum genoemd.