Broers Baan willen ook met Vanenburg naar de beurs

De broers Jan en Paul Baan willen Vanenburg Ventures, hun gezamenlijke investeringsmaatschappij, naar de beurs brengen. Vanenburg heeft volgens de jongste bekendmaking nog een belang van ruim 23 procent in het beursgenoteerde Baan Company.

Dat heeft Jan Baan, tot afgelopen zomer bestuursvoorzitter van het beursgenoteerde softwarebedrijf Baan Company, gezegd in een interview met het Reformatorisch Dagblad. Vanenburg raakte vorig jaar in grote problemen door de steeds verder dalende beurskoers van Baan Company. Aandelen Baan waren door Vanenburg aan banken in onderpand gegeven in ruil voor grote leningen. De banken hebben een ingrijpende reorganisatie afgedwongen bij Vanenburg Ventures waarbij zo'n 1.400 van de ruim 3.200 banen verloren zijn gegaan.

Volgens Jan Baan zijn de schulden van Vanenburg (opgericht in 1996 met een totale investering van 550 miljoen dollar) geslonken van 480 miljoen dollar tot 50 miljoen dollar. Daarnaast heeft Vanenburg een bedrag van 51 miljoen dollar aan leningen uitstaan bij de broers Baan privé en de door hen gecontroleerde stichting Oikonomos.

Het eigen vermogen van de investeringsmaatschappij bedraagt volgens Jan Baan 717 miljoen dollar (82,6 procent van het balanstotaal). ,,Een beursnotering zou nu al kunnen'', zegt hij in het interview. Baan verwacht dit jaar met Vanenburg Ventures 350 miljoen dollar om te zetten. ,,In de IT-branche zijn er maar weinig bedrijven met zo'n omzet die niet op de beurs staan'', aldus Baan. ,,Er is nu geen noodzaak tot een beursgang, omdat 95 procent van het vermogen in eigen handen is en er voldoende geld in kas is. Het is wel de bedoeling dat dit een beursfonds wordt. Dat kan over twee jaar zijn, maar het ligt eraan hoe de situatie is.''

Baan Company, dat eerder dit jaar een verlies heeft bekendgemaakt van 250 miljoen dollar over het laatste kwartaal van 1998, presenteert morgen definitieve cijfers over die periode. Baan Company is onder meer in problemen geraakt door de beschuldiging van verstrengeling van belangen tussen dit beursgenoteerde bedrijf en Vanenburg (voorheen Baan Investment).