`Bouterse bespoedigt zijn eigen strafproces'

De van grootschalige cocaïnehandel verdachte Surinaamse Adviseur van Staat Desi Bouterse heeft door eigen toedoen de belangrijkste formele hobbel voor zijn strafproces weggenomen.

In een gisteren door de VPRO-televisie uitgezonden toespraak – die hij vorige week in Paramaribo hield – zei Bouterse dat op 22 maart ,,een schijnproces'' tegen hem begint. Hiermee geeft de verdachte te kennen op de hoogte te zijn van de rechtszaak tegen hem.

Tot nu toe heeft de Surinaamse regering geweigerd de dagvaarding officieel aan Bouterse te betekenen. Door publiekelijk duidelijk te maken dat hij weet wanneer zijn proces begint, kan Bouterse zich er niet meer met succes op beroepen dat de betekening van de dagvaarding niet via de officiële kanalen – zoals voorzien in het bilaterale rechtshulpverdrag – is bevestigd.

,,Nu de verdachte Bouterse openlijk laat weten op de hoogte te zijn van de zittingsdatum, is zijn berechting bij verstek definitief mogelijk geworden'', zegt W.F. van Hattum, strafrechtdocente aan de universiteit van Groningen.

BOUTERSE: pagina 3