Wessanen koopt van Hagemeyer

Voedingsbedrijf Wessanen heeft de boekwinst op de verkoop van Bols van 200 miljoen gulden grotendeels uitgegeven aan de overname van een viertal Amerikaanse bedrijven van het handelshuis Hagemeyer. Het gaat om distributeurs van delicatessen zoals Frans mineraalwater of Zwitserse chocola.

Daarmee voegt Wessanen 600 miljoen gulden omzet toe aan de 1,8 miljard omzet van dochterbedrijf Tree of Life (handel in natuurvoeding, vitaminesupplementen en specialiteiten) ,,We waren al de nummer één in dit segment, nu hebben we de nummer twee erbij gekocht', zei bestuursvoorzitter Mac Zondervan in een toelichting.

Wessanen presenteerde gisteren de cijfers over 1998. De nettowinst uit gewone bedrijfsvoering daalde met 24 procent tot 155 miljoen gulden. De nettowinst kwam uit op 307 miljoen. Dat is inclusief de boekwinst op Bols (200 miljoen) en reorgansatiekosten (48 miljoen). De omzet steeg licht van 5,6 tot 5,8 miljard gulden.

Wessanen verkocht afgelopen jaar niet alleen de drank en likeur van Bols (aan CVC, een financiële partij) maar ook een wijnhuis in Frankrijk (aan het management). Daardoor is Wessanen nu grotendeels een Amerikaans bedrijf. Zeventig procent van de omzet - de productie van zuivel en ijs en de handel in delicatessen en natuurvoeding - komt uit de Verenigde Staten. Nederland draagt nog slechts voor 5 procent bij aan de omzet (vooral kaas en snacks).

De winstdaling werd voornamelijk veroorzaakt door hoge grondstofprijzen die slechts vertraagd doorberekend konden worden aan de klanten. Ook de fabriek voor kipsnacks in Thailand maakte een verlies van 12 miljoen gulden.

Wessanen, dat binnenkort uit de Midkap-index verdwijnt, verwacht dit jaar een winststijging van 10 tot 15 procent. Voor overnames, liefst merkkaas in Europa, is volgens Zondervan 500 tot 600 miljoen gulden beschikbaar. De koers van het aandeel steeg gisteren met 90 eurocent tot 12,50. Het aandeel stond in juli 1997 nog op (omgerekend) 20 euro en bereikte vorig jaar oktober een dieptepunt van 8 euro.

Wessanen

In het artikel Wessanen koopt van Hagemeyer (in de krant van zaterdag 27 februari, pagina 17) stond dat het aandeel Wessanen binnenkort uit de Midkap-index van de Amsterdamse beurs verdwijnt. Dat is onjuist, Wessanen blijft meewegen in de Midkap.