VS, Colombia en de drugs

De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren tegenover het Congres verklaard dat Colombia en Mexico goed meewerken in de strijd tegen drugs. Deze verklaring van goed gedrag vrijwaart de landen van Amerikaanse sancties. Colombia heeft meteen zeer tevreden gereageerd.

De presentatie van het verslag over drugshandel en -productie in de wereld is een jaarlijks terugkerend ritueel. De Amerikaanse regering moet bevestigen dat landen hun best doen in de `oorlog tegen drugs'; anders moet zij volgens de Amerikaanse wet sancties afkondigen tegen die landen. Dat laatste lot trof slechts twee landen: Birma en Afghanistan.

Belangrijke drugsproducenten en -doorvoerlanden als Mexico en Colombia – grootste leveranciers van verdovende middelen aan de Amerikaanse markt - krijgen geregeld om politieke redenen de felbegeerde certification. De nieuwe Colombiaanse president, Pastrana, heeft daarnaast lof gekregen van Amerikaanse zijde voor daadwerkelijke inspanningen tegen de drugshandel.

Clinton prees eerder deze maand tijdens een bezoek aan Mexico de anti-drugs-inspanningen van zijn ambtgenoot Zedillo.

In het rapport wordt tevens gewaarschuwd voor toename van de heroïneconsumptie bij een nieuwe generatie gebruikers in het Westen. De drugshandel wil ervan profiteren dat deze nieuwe generatie niet op de hoogte is van de verwoestende uitwerking van heroïne. (AFP, Reuters)