Tv-gids online

Net 5, ofwel de zender voor de `nieuwsgierige kijker, die meer van televisie verwacht dan overwegend vermaak', begint maandag uit te zenden. Wie wil weten wat de zender allemaal gaat brengen en zelf wil beslissen of deze werkelijk RTL5 of een van de andere zenders zal beconcurreren, kan terecht op de fris vormgegeven Net 5-website.

Hier worden de belangrijkste programma's in categorieën als avontuurlijk (Buffy the Vampire Slayer en Sharpe), nieuwsgierig (Zaal over de Vloer, De Tafel van Pam) en drama (Ally McBeal, Vanity Fair) geïntroduceerd met teksten die vergeleken met de korte intro's op menig andere Nederlandse televisiesites, verrassen door gedegen informatie en lengte.

Wie op de site van Net5 echter meer zoekt dan een informatief programma-overzicht, komt bedrogen uit. De site biedt niet veel meer dan wat informatie over de zender zelf, persberichten en een uitgebreid, voor de meeste kijkers oninteressant informatiegedeelte over adverteren bij Net 5. Er zijn nog geen interactieve mogelijkheden als chatboxen en discussiefora. En, misschien nog wel belangrijker voor een site van een televisiekanaal, Net 5 heeft nog geen online-televisiegids. Wat er 1 maart `op 5' te zien zal zijn, blijft voor de bezoeker van de site volkomen onduidelijk.

Een online-televisiegids en interactiviteit maken een tv-site niet per defititie goed, zoals blijkt uit de site van de andere nieuwe Nederlandse tv-zender Fox. Hier kan wel worden gechat en er is live-tv te volgen. Ook bevat de site een televisiegids en een zoekmachine.

Die zoekmachine is echter weinig nauwkeurig. Wanneer je de naam van het meest in het oog springende Fox-programma Sex in the City intikt, komen er geen zoekresultaten. Na zelf wat speuren blijkt dat het programma gewoon op de site voorkomt. Daarbij is de online tv-zender alleen met zo'n akelig Microsoft-programma te bekijken en blijkt de chatbox niet erg levendig. Bovendien zijn introducerende tekstjes over de Fox-televisieprogramma's ver te zoeken of zeer beknopt.

Nee, geef dan maar de minder omvangrijke site van Net5. En als de programma's van Net5 net zo zijn als de website, dan zou de zender nog wel eens veel kijkers van RTL5 kunnen wegkapen.

(www.net5.nl) en (www.foxtv.nl)

    • Lucas Keijser