Spaanse bankier Ana Botín weg

Afgelopen zondag werd ze door het dagblad El País nog beschreven als de belangrijkste vrouw van Spanje. Maar Ana Patricia Botín, de 38-jarige econoom en gedoodverfd opvolger van vader Emilio Botín als de machtigste bankier van Spanje, vertrekt uit de dagelijkse leiding van de Banco Santander Central Hispano.

Het opstappen van Botín bij BSCH, de nieuwe bankreus die vorige maand na een spectaculaire fusie tussen de nummers een en drie op de Spaanse bankenmarkt tot stand kwam, heeft tot een golf van speculaties in de Spaanse financiële wereld geleid.

Zonder nadere toelichting maakte Botín bekend dat zij al haar bestuursverantwoordelijkheden binnen de BSCH heeft neergelegd. Als directe erfgenaam van het bankiersgeslacht Botín, oprichters van de Banco Santander, is zij een van de grotere aandeelhouders in de nieuwe superbank. Haar positie lijkt evenwel te zijn geofferd aan de nieuwe, grootschalige structuur van de gefuseerde bank. Daarbij zou de vijfde generatie in de bankiersdynastie moeten wijken voor de nieuwe eisen van professionaliteit en machtverhoudingen, zo luidt de conclusie in de financiële wereld.

Niettemin bestaan er veel vraagtekens over de achterliggende motieven van het vertrek. Het uitgebreide profiel van Ana Patricia Botín in de weekeindbijlage van de kwaliteitskrant El País zou volgens menigeen de nodige irritatie hebben veroorzaakt binnen de nieuwe banktop.

Hoewel de bankier, getrouw aan de discrete traditie in haar familie, niet meewerkte aan de reportage, zou de excessieve aandacht de druppel zijn geweest die tot het vertrek van de bankier heeft geleid. Ana Patricia Botín was binnen de Banco Santander jarenlang verantwoordelijk voor de agressieve expansiepolitiek van de bank in Latijns Amerika.

Volgens menig criticus zou ze daarbij weinig oog hebben gehad voor de macro-economische ontwikkelingen, hetgeen de bank uiteindelijk nogal wat verliezen opleverde.

    • Steven Adolf