Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Interview met de fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer Ad Melkert over de toekomst van zijn partij. Tevens een reportage uit Mostar waar Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk getraumatiseerde oorlogskinderen drumles gaf. Ned.1, 20.15-20.54u.

Lopende zaken. Reportage over het feestje van Bouterse ter gelegenheid van de negentiende verjaardag van zijn coup. Tevens een gesprek met mede-couppleger Sital. Verder staan honderden gediplomeerde leerkrachten van Surinaamse afkomst te trappelen om in Nederland het lerarentekort op te lossen. Ook aandacht voor de Provinciale Statenverkiezingen van aanstaande woensdag. Ned.3, 22.00-22.50u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. Onder meer een optreden van de Kazachstaanse zangeres Saadet Türköz die een aantal traditionele nomadenliederen brengt. Verder te gast contrabassist Tony Overwater en Maarten Ornstein (basklarinet en tenorsaxofoon). Ook een gesprek met Eugene Drucker en Philip Setzer, violisten en oprichters van het Emerson String Quartet. Ned.3, 11.00-12.00u.

Eurosong '99. Rechtstreekse uitzending van de Belgische finaleronde voor deelname aan het Eurovisie Songfestival in Jeruzalem. Uitslag om 22.00 uur. Belg.1, 19.50-21.00 en 22.00-22.20u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht: Tussen de oren. Discriminatie kan de intellectuele prestaties van minderheden in sterke mate beïnvloeden. Dit menen dr. John Ogbu van Berkley University en dr. Claude Steele van Standford University. In de Verenigde Staten scoren zwarte Amerikanen systematisch 15 IQ-punten lager op intelligentietesten dan blanken. Ned.3, 20.00-20.30u.

Hot doc. Moet de maatschappij zich beschermen tegen ernstige seksuele misdrijven door verkrachters op te sluiten of zijn castratie en voorwaardelijke vrijlating de oplossing? Afl.: Castratie, straf of medicijn? Belg.2, 20.30-21.25u.

Hostage. Eerste deel van een drieluik over de rol van het Westen bij de gijzeling van burgers door moslim-extremisten in de jaren tachtig in Beiroet. Met indringende verhalen van enkele gijzelaars die soms jarenlange eenzame opsluiting, martelingen en vernederingen hebben doorstaan. Ned.3, 21.05-22.00u.

Love town. Serie over Gretna Green, de plaats in Engeland waar de meeste huwelijken worden gesloten. BBC1, 22.00-22.30u.

Unternehmen Barbarossa – 22. Juni 1941. Over Operatie Barbarossa in 1941, waarbij drie miljoen Duitse soldaten het opnamen tegen ruim vier miljoen Russen. Uiteindelijk eiste deze waanzinnige veldslag miljoenen levens. Hoewel Stalin gewaarschuwd was, kwam de Duitse aanval voor hem toch als een verrassing. Duitsl.2, 22.35-23.20u.

KUNST

De plantage. Gesprek met de schrijver J.J. Voskuil naar aanleiding van het vijfde deel van Het Bureau en de roman De moeder van Nicolien. Dit boek is gewijd aan het ouder worden en dementeren van de schoonmoeder van Maarten, de ik-figuur uit Het Bureau. Een aantal Voskuil-liefhebbers mag de schrijver een vraag stellen. Ned.3, 17.00-18.00u.

Afspraak. Serie over kunstenaars uit de twintigste eeuw met vanavond een portret van de Noorse autodidactische en impressionistische kunstenaar Edvard Munch. Belg.2, 22.05-23.00u.

Eine Tänzerin mit tausend Gesichtern – Sabine Kupferberg. Portret van de Duitse danseres Sabine Kupferberg, die momenteel furore maakt bij de `veteranen' van het Nederlands Dans Theater en die getrouwd is met choreograaf Jirí Kylían. Duitsl. 23.20-0.20u.

FILM

Ducktales, the movie: Treasure of the Los Lamp (Bob Hathcock, 1991, VS). Animatiefilm uit de Disney-fabriek waarin Oom Dagobert en zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak op zoek gaan naar een legendarische schat en een soort Donald Duck goes Indiana Jones-achtig avontuur beleven. RTL4, 13.00-14.15u., onderbroken door reclame.

Lucky Luke in Daisy Town (René Goscinny en Morris, 1971, België/Frankrijk). Eerste tekenfilm over de cowboy-stripheld en zijn paard Jolly Jumper. Lucky Luke moet het stadje Daisy Town vanzelfsprekend bevrijden van allerlei gespuis. Belg.1, 13.45-15.00u.

El anzuelo (Ernesto Rimoch, 1995, Mexico). Video van huwelijksfeest speelt centrale rol in deze in Mexico succesvolle en bekroonde film over trouw, trouwen en bedrog. Zowel regie, scenario als productie van deze latino-komedie waren in handen van Ernesto Rimoch. Ned. 3, 14.04-15.24u.

Herbie goes to Monte Carlo (Vincent McEveety, 1977, VS). Kevertje Herbie is een eigenzinnig Volkswagentje en hoofdfiguur van een reeks komische familiefilms die tegenwoordig wat gedateerd aandoen. In dit deel doet hij mee aan de race van Monte Carlo en krijgt het ondertussen aan de stok met een handjevol diamantsmokkelaars. BBC1, 15.20-17.05u.

Die Herren mit der Weissen Weste (Wolfgang Staudte, 1970, West-Duitsland). Ietwat gedateerde, maar vakmatige misdaadkomedie over gepensioneerde rechter die nog steeds van zins is crimineel achter de tralies te krijgen. Duitsl.1, 15.05-16.35u.

Journey to the Center of the Earth (Henry Levin, 1959, VS). Jules Verne-verfilming met typische Hollywood-grandeur: special effects en art direction kregen Oscar-nominaties. James Mason is professor die een expeditie naar het binnenste van de aarde op poten zet en daarbij een concurrerende ploeg en onverwachte dinosauriërs het hoofd moet bieden. FOX, 20.00-22.15u., met reclame.

La cérémonie (Claude Chabrol, 1995, Frankrijk). Ruth Rendel-verfilming van Claude Chabrol, die deze bekroonde misdaadfilm à la Hitchcock zelf een marxistische film noemde. Die zware terminologie staat de spanning echter niet in de weg. Twee vrouwen, een huishoudster (Sandrine Bonnaire) en een postbode (Isabelle Huppert) komen door het lezen van de post voor bezorging langzamerhand op de hoogte van een duister geheim. BBC2, 0.55-2.50u.

Raggedy Man (Jack Frisk, 1981, VS). Gescheiden vrouw moet met twee zoontjes zien te overleven in de jaren veertig. Met hoofdrol voor een immer getormenteerd kijkende Sissy Spacek en geregisseerd door haar echtgenoot Jack Frisk. BBC1, 1.10-2.45u.

Funny Girl (William Wyler, 1968, VS). Debuutfilm van Barbra Streisand was direct goed voor een Oscar voor haar rol van zangeres en entertainster Fanny Brice, die aan het begin van deze eeuw furore maakte. Als biopic minder geslaagd, maar als musical zeer de moeite waard. SBS6, maandag, 12.30-15.00u., met reclame.

Nagesynchroniseerd:

Cyclo/Xich lo (Tran Anh Hung, 1995, Vietnam/Frankrijk). Duitsl.1, 23.30-1.35u.; Cocktail (Roger Donaldson, 1988, VS). Duitsl.1, 1.45-3.25u.