Ook Irian Jaya wil los van Indonesië

Een delegatie van honderd afgevaardigden uit dertien districten van de Indonesische provincie Irian Jaya heeft gisteren van president B.J. Habibie geëist dat de provincie zo snel mogelijk onafhankelijkheid krijgt.

Namens de delegatie kondigde woordvoerder Tom Beanal ook aan dat ,,het volk van West-Papoea'' de komende parlementaire verkiezingen zal boycotten.

Tijdens het onderhoud in Jakarta vroeg president Habibie de delegatie uit Irian Jaya om geduld omdat hij eerst zijn regering wilde raadplegen. Ook vroeg hij om vergiffenis voor de fouten die de Indonesische regering in het verleden begaan heeft in Irian Jaya. Hij kondigde aan dat zijn regering een nieuw begin wil maken en dat de Papoea's in het vervolg beter behandeld zullen worden.

Sinds het voormalige Nederlands Nieuw Guinea in 1963 werd overgedragen aan Indonesië is een kleine onafhankelijkheidsbeweging actief in de provincie. Het Indonesische leger heeft zich regelmatig schuldig gemaakt aan schendingen van de rechten van de mens in het gebied. Op een persconferentie gistermiddag zei woordvoerder Tom Beanal dat ,,de Indonesiërs de Papoea's altijd als wilde dieren hebben behandeld. ,,Papoea's werden gedurende 35 jaar aan één stuk door gedood.''

De eis van de Papoea's komt een maand nadat Habibie onverwachts aankondigde dat de omstreden voormalige Portugese kolonie Oost-Timor mogelijk op korte termijn onafhankelijk kan worden. Dat heeft volgens delegatieleden gisteren in Jakarta ook in Irian Jaya het vrijheidsstreven nieuw elan gegeven. Eerder heeft Habibie echter verklaard dat Irian Jaya niet te vergelijken is met Oost-Timor omdat die laatste provincie geen onderdeel heeft uitgemaakt van het voormalige Nederlands-Indië. Jakarta hoopt de onvrede in Irian Jaya te beteugelen door ver doorgevoerde autonomie en decentralisatie. Een Westerse diplomaat zei gisteren echter dat de regering-Habibie het vrijheidsstreven van de Papoea's heeft onderschat. ,,Deze bijeenkomst kan grote gevolgen hebben. Door de vrijheidsverklaring vandaag is een politiek feit geschapen. Net als in Oost-Timor zal het moeilijk zijn deze geest terug in de fles te krijgen.''

Minister van Staatszaken Akbar Tanjung, die tevens voorzitter is van de regerende Golkar-partij, zei gisteren na afloop van het gesprek dat president Habibie gelooft dat onafhankelijkheid niet de optie is die de voorkeur geniet van de meerderheid van de bevolking in Irian Jaya. Tanjung zei ook dat Habibie begrip heeft voor de roep om meer autonomie.

    • Frank Vermeulen