Onwaarschijnlijk mooi

De landstitel bij de vrouwenparen (officieel hebben we het over de Bondsklasse A) is verleden week gewonnen door Anke Wijma en Pauline Doedens (en dus niet door Bep Vriend, zoals je iedereen meteen hoort denken). Dat Vriend werd verslagen is op zich al nieuws en de vraag die zich opwerpt is dan ook of er al sprake is van een trendbreuk. In het vrouwenbridge immers won Vriend zo'n beetje alles wat los en vast zit. Een combinatie van uitzonderlijke klasse en het effect van de éénogige koning in blindenland was daar debet aan. Misschien, heel misschien is de overwinning van Wijma-Doedens een voorbode van de opkomst van een nieuwe, jonge generatie. Beide dames behoren al een paar jaar tot de dameskernploeg, maar zijn nog geen lid van het Nederlands team. Gezien hun leeftijd (beiden zijn 28) en talent komt hun tijd heus nog wel. Dit was in ieder geval hun eerste nationale titel.

Op onderstaand spel zette Anke Wijma via een handige manoeuvre de leider op het verkeerde been. Dat het eindcontract so-wie-so niet het juiste was, konden de latere winnaars ook niet helpen.

Noord gever

Noord

Niemand kw.

♠ V B 3

♡ A H 10 9 2

♦ 7 5

♣ 8 4 3

West

Oost

♠ 10 6 5

♠ H 9 7

♡ B 3

♡ 6 5 4

♦ V B 8 2

♦ 10 9

♣ A B 5 2

♣ H 10 9 7 6

Zuid

♠ A 8 4 2

♡ V 8 7

♦ A H 6 4 3

♣ V

West

Noord

Oost

Zuid

Doedens

Wijma

pas

pas

1♦

pas

1♡

pas

1♠

pas

2♠

pas

4♠

pas

pas

pas

Natuurlijk is 4♡ het juiste eindbod, maar vanwege het rondzitten van de troeven zit 4♠ er ook in. Pauline Doedens startte als west met ♡B. De leider nam met het aas en speelde ♠A en schoppen naar de vrouw. Oost, Anke Wijma, dook deze kaart à tempo. De leider, die gewoon nog een rondje troef zou moeten spelen, kreeg het Spaans benauwd en durfde niet meer op een gunstig troefzitsel (3-3) te rekenen. Ze ging door met harten naar de vrouw en weer harten. Doedens troefde en speelde ♣A en klaveren na. De leider troefde af, sloeg ♦A en ♦H en troefde een ruiten op tafel met de boer. Oost troefde over en vervolgde met klaveren. De leider troefde af, maar moest de laatste twee slagen afgeven: twee down en een complete nul.

Doedens-Wijma en vele andere sterren zijn komend weekend te bewonderen in het Kurhaus Hotel in Scheveningen, waar het Internationale Forbo-Krommenie viertallentoernooi wordt gespeeld. Dit evenement heeft de reputatie het sterkste viertallentoernooi ter wereld te zijn. Naast veel topspelers uit Nederland en de Scandinavische landen zijn er drie van de belangrijkste spelers van deze eeuw te bewonderen: Zia Mahmood, Gabriel Chagas en Paul Chemla. Als voorproefje een hand waarmee Chagas in 1994 de internationale persprijs won voor het beste tegenspel.

Zuid gever

Noord

Allen kw.

♠ H V 5 4

♡ A B 3

♦ V 4

♣ H 10 7 5

West

Oost

♠ 8 6 2

♠ 9 7

♡ V 5

♡ 10 9 6 2

♦ 10 8 7 6 3

♦ H 9 5 2

♣ 9 4 2

♣ A V B

Zuid

♠ A B 10 3

♡ H 8 7 4

♦ A B

♣ 8 6 3

West

Noord

Oost

Zuid

Chagas

1SA 1)

2♣

pas

2♡

pas

3SA

pas

4♠

pas

pas

pas

1) 12-14

Chagas zat oost en zijn partner startte ♣2, meestal de vierde-van-boven. De leider legde de tien en Chagas won met de boer.

Hierna volgde een onwaarschijnlijk mooi verdediging van Chagas. Hij incasseerde ♣A en retourneerde ♦9! De leider, die er natuurlijk op rekende dat west begonnen was met ♣V-vierde, kon het risico niet lopen om de slag te duiken. Zou west met ♦H aan slag komen, dan kon deze met klaveren vervolgen en oost een aftroever geven. Derhalve nam de leider ♦A meteen, trok troef en nam de ogenschijnlijk gemarkeerde snit op ♣V...

De duivelse Brazilaan had het weer voor elkaar. Hij nam ♣V en incasseerde met ♦H de downslag in een contract dat niet down kon.

Zaterdag en zondag 27/28-2 (11.00 -18.00 uur): Int. Forbo-Krommenie Toernooi, Kurhaus Hotel Scheveningen. Toegang gratis.

    • Jan van Cleeff