Libië krijgt maand voor uitlevering verdachten

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië geven Libië nog een maand de tijd om twee verdachten van de aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie (1988, 270 doden) voor berechting uit te leveren.

Dat is gisteravond naar buiten gekomen tijdens een zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gewijd aan de sancties die in 1992 werden afgekondigd om Libië te dwingen de verdachten uit te leveren. De sancties, waaronder een verbod om van en naar Libië te vliegen, werden onverkort gehandhaafd.

Het is evenwel niet duidelijk wat Washington en Londen willen doen als Libië zich niet aan het ultimatum stoort. Beide hebben met verdere sancties gedreigd, maar het is zeer twijfelachtig of de Veiligheidsraad daartoe bereid is. Onder andere China en Rusland, die beide over vetorecht beschikken, hebben zich tegen uitbreiding van de sancties uitgesproken.

De VS en Groot-Brittannië hebben er enkele maanden geleden mee ingestemd de twee verdachten krachtens Schots recht in Nederland te laten berechten, zoals Libië jaren geleden had voorgesteld. Libië eist echter een reeks garanties, onder andere dat Amerikanen noch Britten verborgen agenda's hebben. Ook eist Libië dat de sancties worden ingetrokken – niet opgeschort – zodra de verdachten zijn uitgeleverd. (AP)