Johansson vreest macht commercie

De commercie krijgt het voetbal in de toekomst volledig in haar macht. Dat is verwachting van UEFA-voorzitter Lennart Johansson. ,,We hebben onze familie nu bij elkaar kunnen houden. Maar straks ontvangen de clubs van de mediagiganten een aanbieding die ze niet meer kunnen weigeren. We staan dan machteloos.''

De Zweedse voorzitter van de Europese voetbalunie was in Zeist wegens de opening van het nieuwe KNVB-gebouw. Door knieproblemen miste hij het officiële gedeelte. Bondscoach Frank Rijkaard nam de honneurs waar.

Johansson heeft met de UEFA onlangs een grote storm overleefd. Een aantal mediabedrijven probeerde met onder meer Ajax, Real Madrid, Barcelona en AC Milan een eigen competitie op te zetten. De UEFA breidde de Champions League voor volgend seizoen uit naar 24 clubs. ,,Als we niks hadden gedaan, zouden we zestien clubs hebben verloren. Zij hadden alle aandacht weggetrokken. Straks zullen er nog grotere aanbiedingen komen. We kunnen de clubs dan waarschijnlijk niet meer tegenhouden.''

De Scandinaviër hoopt dan wel dat de bond inmiddels een juridische constructie heeft gevonden om de eigen belangen te beschermen. ,,Clubs die eenmaal weg zijn, hoeven we dan hopelijk niet meer terug te nemen. De commercie denkt alleen maar aan zichzelf en niet aan het voetbal.'' (ANP)