JARMO SAVOLAINEN TRIO

Het Finse Jarmo Savolainen Trio verenigt de beste eigenschappen van het pianotrio in zich. Het geluid is ruimtelijk, de trioleden zijn continu met elkaar in gesprek over de te varen koers en de muziek beweegt zich soepel langs verschillende stijlen. Op hun vierde cd John's sons, die de derde en laatste is die de groep uitbrengt op het Nederlandse A-Records label, schept de formatie een gevarieerd muzikaal landschap.

Jarmo Savolainens veelal staccato gespeelde melodielijnen vormen de heldere leidraad waarlangs bassist Uffe Krokfors en drummer Ounakari uitbundige ritmes draperen. Savolainens pianospel is vingervlug maar niet rafelig, academisch doordacht maar niet zielloos, zo goed als vrij van dissonanten maar niet saai of gelikt. Hij geeft er de voorkeur aan dramatisch effecten te bewerkstelligen door middel van variërend volume en subtiele stijlverschuivingen, en maakt spaarzaam gebruik van de pedalen. Aangezien ook zijn begeleiders, die hij overigens de nodige ruimte geeft om zich te profileren, afzien van geluidstrucs klinkt het geheel zeer naturel.

Dit komt de composities, die onderling al enorm gevarieerd in toon en sfeer zijn, zeer ten goede. Het onheilszwangere `7 brothers', optimistische `Db' en mysterieuze `Metro' hebben wel gemeen dat ze bestaan uit originele en pakkende thema's die collectief worden uitgewerkt. De thema's worden veelal afwisselend gespeeld door piano en bas, hetgeen klankkleurveranderingen teweeg brengt die de nummers een extra dimensie verlenen. Op loos gesoleer zijn de Finnen niet te betrappen. Iedere noot heeft een functie binnen het muzikale bouwsel en er één tussenuit halen zou een verzwakking van het fundament betekenen.

Jarmo Savolainen Trio: John's sons (A-Records, AL 73152)

    • Edo Dijksterhuis