Garen en band voor beleggers

`Ik werk voor mezelf en moet daarom voor mijn oude dag zorgen, liefst in eigen beheer. Hoe doe je dat?' Een eenvoudige manier is deze. Koop iedere maand, via automatische afschrijving, voor een vast bedrag participaties in een beleggingsfonds dat wereldwijd belegt en kijk er niet meer naar om. Dus: beleggen zonder gevoel en verstand. Dat is goedkoop qua kosten, zo'n 0,5 procent over het aankoopbedrag, althans wanneer je kiest voor het fonds van je bank. Het is saai, maar dat is juist een voordeel als je hoofd vol zit met je eigen zaak. Houdt privé en zakelijk streng gescheiden om te voorkomen dat de oudedagsvoorziening gevaar loopt als de zaken minder gaan. En vergeet eventuele nabestaanden niet te verwennen met een flinke overlijdensrisicoverzekering.

`Ik wil iets doen voor mijn kind: sparen, beleggen of verzekeren.' Doe net als de voornoemde eigen baas: vorm per kind een reserve voor diverse doelen door regelmatig een bedrag te beleggen. Een studieverzekering sluiten is onnodig en een dure omweg om te beleggen. Als alles goed loopt, beschikt dat kind straks over een oudedagsvoorziening al voordat hij gaat werken.

`Welke gevolgen heeft het nieuwe belastingsysteem voor beleggers?' De hoofdlijnen van het plan liggen vast, maar moeten nader worden uitgewerkt. Daarna volgt politieke goedkeuring. Helemaal zeker is het allemaal dus niet. Zo betaal je straks, bijvoorbeeld, geen inkomstenbelasting meer over dividend, obligatie- en spaarrente, en verdwijnen de bekende 1000 gulden-vrijstellingen. Daardoor gaat sparen en beleggen voor particulieren sterk veranderen. Zo zijn aandelen met een flink dividend straks interessanter dan nu.

`Ik heb in korte tijd tienduizend gulden verloren met opties dankzij slechte adviezen van mijn bemiddelaar, hoewel hij overal officieel staat ingeschreven. Hoe kan dat nou?' Een inschrijving bij een toezichthouder of andere instelling betekent dat een bemiddelaar, beleggingsfonds, vermogensbeheerder of `onder toezicht staande' voldoet aan minimale wettelijke, juridische, financiële en vakbekwaamheidseisen. Wat helaas niet wil zeggen dat de betreffende man of vrouw zijn vak verstaat en voor 100 procent integer is.

`Wanneer moet je winst op je aandelen nemen?' Wanneer je veel meer rendement hebt gemaakt dan het rendement dat je voor ogen had. Stel je wilt of moet 12 procent per jaar maken om een bepaald doel te bereiken en je komt in een jaar uit op 36 procent, dan zou je kunnen verkopen. Of: niet verkopen, maar de aandelen combineren met meerjarige call- en/of putopties als gulden middenweg.

`Ik loop tegen de 65, woon in een eigen huis met een flinke overwaarde, en wil mijn geringe pensioeninkomen opkrikken. Wat is de slimste manier om geld uit mijn een huis te halen?' Dat hangt vooral af van iemands persoonlijke en financiële situatie. Eenvoudig en goedkoop is het niet. De meest radicale en heldere manier is deze: verkoop het huis, beleg de opbrengst en huur een huis. Die strategie werkt altijd en voor iedereen.

`Moet je tijdens een wereldwijde crisis wel beleggen?' Juist dan. Wanneer de aandelen van goede bedrijven in waarde dalen, en het bedrijf blijft gezond, is er niets op tegen om te kopen.

`De laatste tijd krijg ik regelmatig post met het voorstel om te beleggen in schepen. Is dat interessant?' Ja, in ieder geval voor het bedrijf dat die fiscale constructie aan de man probeert te brengen. Wanneer men iets voorstelt om louter fiscale redenen, is er meestal iets loos met de waardeontwikkeling van het onderliggende object. Die is slecht, onduidelijk of onvoorspelbaar. Belastingvoordelen moeten de aandacht van de koper afleiden. Zelfs koopsompolissen worden zo verkocht.

`Blijft er bij beleggingsfondsen veel aan de strijkstok hangen?' De fondsen met beursnotering brengen een jaarverslag uit waaruit dat blijkt. Vergeleken met de waarde van de beleggingen zijn de kosten gering. De grote fondsen van de banken moeten tegen elkaar opboksen om deelnemers te trekken. Dat houdt de kosten laag en de fondsbeheerders op de tenen.

`Is het zinvol om in Amerikaanse aandelen te beleggen om van een hogere dollar te profiteren?' Nee, want koersdalingen kunnen de dollarwinst neutraliseren. Het is logischer om guldens om te wisselen voor een renterekening in dollars. Zo profiteer je van een stijgende dollar én van een stijgende rente.

`Wij zijn twee 65-plus zussen die willen kiezen tussen de koop van een tweede huis in Frankrijk en een dure auto. Wat is verstandig?' De hypotheekrenteaftrek voor een tweede huis gaat in het nieuwe belastingsysteem mogelijk vervallen. Een vakantiehuis kan een blok aan het been zijn: kosten, onderhoud en beveiliging. Je moet er iedere keer weer naar toe, Het lijkt een negatieve trekpleister. Door te beleggen in een mooie auto, in life style dus, ligt de wereld voor je open. Dankzij het uitgespaarde geld overnacht je in de duurste hotels, waar je extra meetelt met een voiture. Tip: kies het juiste automerk!

    • Adriaan Hiele