Feyenoord nog meer op rozen dankzij Vitesse

Na Ajax en PSV prijst ook Vitesse zich uit de markt als potentiële concurrent van het oppermachtige Feyenoord. De zwak voetballende nummer twee van de eredivisie werd gisteravond door het al even povere Cambuur ontmaskerd als een elftal dat op zoutpilaren is gebouwd. Het gestuntel in de verdediging kostte Vitesse twee kostbare punten (2-2) in de race om een plaats in de Champions League. Bovendien zagen de Arnhemmers topscorer Nikos Machlas met een enkelblessure in de ziekenboeg verdwijnen.

De ambities van Vitesse worden dit seizoen vooralsnog niet vertaald in topprestaties en juist tegen het aanvallend vrij machteloze Cambuur bleek waarom. Hoewel doelman Sander Westerveld al maandenlang van de daken schreeuwt dat hij en niemand anders de secondant van Edwin van der Sar in het Nederlands elftal zal worden, toonde de 24-jarige Vitesse-keeper zich kwetsbaar in Leeuwarden. In de stromende regen aarzelde Westerveld na 36 minuten met uitlopen na een corner van Cambuur-aanvaller Leonard van Utrecht. De falende voorstopper Steve Goossen liep vervolgens onder de bal door, waarna Westerveld matig anticipeerde op de kopbal van de Friese middenvelder Sandor van der Heide:1-1.

Drie minuten voor rust illustreerde John Veldman dat hij na zijn mislukte avontuur bij Ajax nooit meer de oude is geworden. De oud-international keerde onlangs na een langdurige blessure terug in de verdediging van Vitesse. Maar hij hoefde van coach Herbert Neumann niet meer terug te komen voor het tweede bedrijf tegen Cambuur. Veldman wilde de bal terug spelen op zijn doelman, raakte het ding helemaal verkeerd en zag Cambuur-aanvaller Rene van Rijswijk dankbaar profiteren: 2-1. Zoveel defensieve onkunde had Neumann niet kunnen voorspellen na een hoopvol begin van zijn ploeg, die zichzelf in het eerste half uur tekort deed met slechts één treffer van Martijn Reuser.

Het uitvallen van spits Machlas leek Vitesse echter te verlammen. Nadat de Griekse doelpuntenmachine twee fraaie kansen om zeep had geholpen, viel hij na het doelpunt van Reuser uit met een aanvankelijk ernstig ogende enkelblessure. Uit onderzoek in het ziekenhuis bleek echter dat Machlas slechts zijn enkelbanden flink heeft verrekt. ,,Maar dat mag toch niet de oorzaak zijn van zoveel blunders in de defensie?'', mopperde Vitesse-coach Neumann. ,,We speelden flipperkast-voetbal.''

Die tactiek leverde in elk geval één punt op voor Vitesse, want Dejan Curovic ontpopte zich als de ideale invaller. De Serviër had aan een kortstondig optreden van 25 minuten genoeg om een kapitale treffer te produceren. Het intikkertje van Curovic in de 72ste minuut na geknoei in de Cambuur-verdediging was net zo armzalig als de wedstrijd zelf.