Economie VS groeit sterk in vierde kwartaal

De economie in de Verenigde Staten is in het vierde kwartaal met 6,1 procent op jaarbasis gegroeid. Dat heeft het ministerie van handel gisteren bekendgemaakt. Het cijfer is een half procent meer dan al werd verwacht. Het is de hoogste kwartaalgroei in twee jaar.

De groei wordt omschreven als bruto binnenlands produkt, de som van alle goederen en diensten van Amerikaanse bodem, uitgedrukt in dollars. Beleggers vreesden dat de groei gepaard zou gaan met indicaties dat de kans op inflatie groter wordt. Het tegendeel bleek het geval. De inflatie-indicator van 0,7 procent op jaarbasis is in 40 jaar niet zo laag geweest.

Dat was een verademing voor de obligatiemarkt, die al rekende op een renteverhoging om de inflatiekans te beperken. Bovendien was voorzitter Greenspan van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, afgelopen week vrij vaag over de visie van de Fed, zodat sombere interpretaties vrij spel hadden. Uit opluchting over geringe inflatierisico's werd het recente koersverlies van de 30-jarige staatsobligatie gisteren gedeeltelijk goedgemaakt door te stijgen met een vol punt.

,,De Fed is volgens mij in de war'', aldus de econoom Robert Brusca van Nikko Securities. ,,Ze proberen een goed beeld te krijgen van hoe de economie ervoor staat en tegelijk een rechtvaardiging te vinden om de rente niet te verhogen.'' Volgens Brusca wordt dat moeilijk gemaakt door het groeicijfer over het vierde kwartaal. ,,Dat cijfer is een farce'', zegt hij. ,,De groei wordt bijgesteld naar boven maar het handelstekort naar beneden. Daar wringt iets.''

Veel economen verwachten dat de Fed de rente niet zal hoeven te verhogen. De dalende obligatiekoersen en het stijgende rendement werken dan als een natuurlijke correctie, omdat bijvoorbeeld de hypotheekrente stijgt. Dat vertraagt bestedingen. Ook de dollarstijging ten opzichte van yen en euro voorkomt oververhitting omdat het Amerikaanse goederen duurder maakt en de export afremt. In de loop van het jaar wordt voor de VS een groeivertraging verwacht.

    • Lucas Ligtenberg