Advocaten schorten werk voor Öcalan op

De Turkse advocaten van de Koerdische leider Abdullah Öcalan hebben gisteren de verdediging van hun cliënt opgeschort uit vrees vermoord te worden. Dat heeft een van hen, Ahmet Zeki Okcuoglu, gisteren bekend gemaakt. Tegelijk werd een ander, Osman Baydemir, gearresteerd, en tegen een derde, Medeni Ayhan, een gevangenisstraf van een jaar wegens ,,separatistische progapanda'' in hoger beroep bevestigd.

Een groep van 15 Turkse advocaten heeft zich aangemeld om Öcalan, leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en als zodanig volgens de Turkse autoriteiten verantwoordelijk voor de oorlog in het Koerdische zuidoosten van Turkije, te verdedigen. Maar Okcuoglu zei gisteren op een persconferentie in Istanbul dat ,,wij worden verhinderd om ons beroep correct uit te oefenen, en ons leven is in gevaar''. ,,Ik zou vermoord kunnen worden. Leden van mijn familie zijn al bedreigd'', aldus Okcuoglu. Hij zei dat de advocaten pas de verdediging van Öcalan zullen hervatten als de Verenigde Staten ,,de veiligheid garanderen van het proces'' tegen Öcalan. Daarnaast eiste hij dat de advocaten normale toegang krijgen tot hun cliënt en dat de Turkse media worden verhinderd uitspraken te publiceren die een eerlijk proces ondergraven.

Okcuoglu was een van de twee advocaten die donderdag van de Turkse overheid toestemming kreeg voor een kort onderhoud met Öcalan, die sinds vorige week dinsdag vastzit op het gevangeniseiland Imrali nadat een Turks commando in Kenia op hem de hand had weten te leggen. De advocaten werden uitgejouwd in Mudanya, vanwaar zij een boot naar het gevangeniseiland moesten nemen.

De Turkse premier Ecevit noemde Okcuoglu's vrees voor zijn leven ,,overdreven''. ,,Kleine groepen hebben verscheidene demonstraties gehouden in Mudanya, maar de staat heeft onmiddellijk de noodzakelijke maatregelen genomen om te voorkomen dat dergelijke demonstraties de advocaten hinderen'', aldus Ecevit.

De Verenigde Staten deden gisteren een felle aanval op het mensenrechtenbeleid van Turkije. In zijn jaarlijkse rapport over de rechten van de mens in de wereld, stelde het State Department dat foltering wijdverspreid blijft in Turkije en dat mensen in gevangenissen worden doodgeslagen en anderen `verdwijnen'. Ook wordt de Turkse overheid verweten dat zij de vrijheid van meningsuiting beteugelt. Het rapport heeft overigens ook scherpe kritiek op Öcalans PKK, die onder andere verantwoordelijk wordt gesteld voor de dood van niet-strijders. (Reuters, AP, AFP)