Wereldrecords bij atletiekgala Zweden

Nicole Humbert en Maria Mutola hebben gisteravond bij indooratletiekwedstrijden in Stockholm beiden een wereldrecord verbeterd. De Duitse Humbert ging met de polsstok over 4,56 meter. Mutola scherpte haar toptijd op de 1.000 meter aan tot 2.30,96, later door de jury gecorrigeerd tot 2.30,94.

Robin Korving stelde opnieuw teleur. De Nederlander kwam op de 60 meter horden niet verder dan 7,90, drietiende boven zijn nationale record. Korving eindigde als zesde, op bijna 0,4 seconde van winnaar Courtney Hawkins uit Amerika.

De 27-jarige Humbert, die in 1994 met 4,08 al eens 's werelds beste was, kwam gisteren bij haar tweede poging één centimeter hoger dan Emma George vorig jaar maart in Adelaide. De Australische, die voorlopig rust moet houden wegens een schouderblessure en het WK in Japan mist, is met 4,60 nog wel wereldrecordhoudster in de open lucht.

Mutola was ruim een kwart seconde sneller dan precies drie jaar geleden op dezelfde plek. In '96 liep de atlete uit Mozambique de kilometer in Stockholm in 2.31,23. Zondag in Liévin lukte het niet de mondiale toptijd op de 800 meter – 1.56,40 van de Oost-Duitse Wachtel – te verbeteren: Mutola finishte in 1.57,06 en kondigde na afloop een nieuwe recordpoging aan. In Zweden slaagde de 26-jarige Afrikaanse gisteren in haar opzet, zij op de incourante 1.000 meter. ,,De sleutel voor succes op deze afstand is een 1.59'er voor de 800 meter'', zei Mutola naderhand.

De Nederlandse ploeg voor de WK indoor blijft uit drie personen bestaan. Vanmorgen kreeg de atletiekunie (KNAU) van de internationale federatie IAAF te horen dat meerkamper Chiel Warners geen uitnodiging heeft gekregen voor de wedstrijden, die van 5 tot en met 7 maart in Maebashi worden gehouden. Nederland wordt in Japan vertegenwoordigd door een trio, bestaande uit Monique de Wilt (polsstok), Patrick van Balkom (200 meter) en Ester Goossens (400 meter). (Reuters)