Wereldnieuws

BABY SPICE – Mel Brown is de eerste Spice Girl die moeder is geworden: vorige week vrijdag beviel ze, drie weken voor ze uitgeteld was, van een gezonde dochter van 2,5 kilo, die de naam Phoenix Chi kreeg. 24 Uur na de bevalling vertrok moeder met kind samen met de Nederlandse vader, de danser Jimmy Gulzar, uit het Londense ziekenhuis met een zilverkleurige Mercedes naar hun huis in Marlow. Mel B heeft gezegd zo snel mogelijk weer aan het werk te willen met de damespopgroep de Spice Girls. Ook Spice Girl Victoria Adams is zwanger en loopt op alle dagen.

BANKROET – Amerikaanse autoriteiten hebben de Rolls-Royce Silver Cloud in beslag genomen van de ouders van Michael Jackson. De wagen wordt publiekelijk verkocht, als onderdeel van een veiling om een deel van de schulden van bijna 3 miljoen gulden af te lossen. Vader Joseph en moeder Katherine Jackson, die wonen in Enico, Californië, zijn bankroet verklaard. Ook hun andere Rolls-Royce wordt daarom binnenkort, met nog andere bezittingen, geveild.

MOP – De Amerikaanse mediamagnaat Ted Turner, oprichter van onder meer de nieuwszender CNN, heeft zijn `oprechte verontschuldigingen' aangeboden aan paus Johannes Paulus II, Pool van geboorte en verklaard tegenstander van anticonceptie. Turner betuigde spijt voor een grap die hij maakte aan het slot van een lezing over nut en noodzaak van geboortebeperking en familieplanning. Na een vraag uit het publiek wat Turner tegen de paus zou zeggen als hij die zou ontmoeten, stelde Turner de vraag: `Ooit een Poolse mijndetector gezien?' en wees vervolgens naar zijn voet. De voorzitter van de Amerikaanse katholieke liga, William Donohue, accepteerde de excuses. Turner heeft ook aan de Polen zijn verontschuldigingen aangeboden. In Polen is woedend gereageerd op wat men noemde zijn `racistische' grap.

SCHAAPACHTIG – De Britse staatssecretaris van cultuur Chris Smith heeft zich aangesloten bij de brede protestactie die in Groot-Brittannië op gang is gekomen tegen de beslissing van de BBC om te stoppen met een televisieprogramma met herdershondwedstrijden. In het programma One Man and His Dog laten herders zien hoe hun honden, collies, louter op hun fluitsignalen schapen op grassige heuvels door poortjes kunnen laten lopen en andere kunstjes laten uitvoeren. Er kijken, na 23 jaar, nog altijd miljoenen Britten naar het programma, aldus de Britse krant The Observer. Het voornemen wordt beschouwd als de zoveelste aanval van de `stad' op het platteland.

DUUR – De Britse topbankier Sir Evelyn de Rothschild (67) heeft begin deze week aangekondigd dat hij na 25 jaar gaat scheiden van Lady de Rothschild. De bestuursvoorzitter van de familiebank NM Rothschild and Sons en zijn vrouw hebben twee zoons en een dochter. Sir Evelyn kondigde aan dat hij zijn appartement in het hartje van Londen gaat verkopen: dat is, voor ongeveer 45 miljoen gulden, het duurste appartement ooit te koop aangeboden in Groot-Brittannië.

ZOON – Hij is zich in toenemende mate bewust van de plicht die op hem rust een zoon te produceren. Dat liet de Japanse kroonprins Naruhito dinsdag weten ter gelegenheid van zijn 39ste verjaardag. Alleen mannelijke nakomelingen kunnen in de Japanse keizerlijke dynastie de troon bestijgen. Naruhito, zoon van keizer Akihito en keizerin Michiko, trouwde in 1993 met kroonprinses Masako. Ze hebben nog geen kinderen. Ook Naruhito's jongere broer Akishino is nog zonder zoons: hij heeft alleen twee dochters.

Samenstelling Paul Steenhuis