VS en Navo waarschuwen Belgrado

De VS en de NAVO hebben gisteren de Joegoslavische regering opnieuw gewaarschuwd dat elk offensief tegen het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK in Kosovo zal leiden tot harde militaire strafacties.

In Belgrado ontkende gisteren de Servische vice-premier Vojislav Šešelj dat er in Kosovo een offensief wordt voorbereid. Maar de Servische troepen zullen wel doorgaan met ,,het bestrijden van terrorisme'', zo zei hij.

De NAVO maakt zich grote zorgen over de snelle troepenopbouw in Kosovo, waar al twee keer zoveel Servische politiemannen en Joegoslavische militairen aanwezig zijn dan er onder de vorig jaar gesloten akkoorden tussen de Joegoslavische leider Miloševic en de Amerikaanse gezant Holbrooke mogen zijn. Gisteren meldde het Pentagon dat even over de grens tussen Kosovo en Servië nog eens 4.500 Joegoslavische soldaten, met zestig tanks, zestig pantserwagens en zestig stuks artillerie is samengetrokken.

In Kosovo zelf is de situatie volgens de OVSE ,,buitengewoon, buitengewoon gespannen'' door omvangrijke Servische troepenbewegingen en plotselinge `manoeuvres' en het gevaar van botsingen met UÇK-eenheden. Een woordvoerder zei dat de waarnemersmissie nu 24 uur per etmaal patrouilleert en permanente waarnemers stationeert in dorpen – zowel Albanese als Servische – om de situatie in de gaten te houden.

De Amerikaanse regering waarschuwde gisteren het bewind in Belgrado dat elk offensief in Kosovo wordt gevolgd door ,,een krachtige militaire actie van de NAVO''. Onderminister van Defensie Walter Slocombe zei dat ,,als Belgrado zo stom is om het UÇK aan te vallen in een poging de rebellie te verslaan voordat er een akkoord komt, Belgrado zal worden geconfronteerd met een krachtige militaire actie van de NAVO.'' In het Spaanse Valencia waarschuwde de NAVO-chef Solana Belgrado tegen een offensief in Kosovo. Zo'n offensief, zo zei Solana, zou ,,de vrede vernietigen''.

De premier van Albanië, Pandeli Majko, waarschuwde gisteren dat Belgrado met een offensief de Kosovaren wil weerhouden van het sluiten van een vredesakkoord op 15 maart en aldus ,,alles wat in Rambouillet is bereikt, annuleren''. ,,Zo'n scenario zou verschrikkelijke consequenties hebben voor Kosovo,'' aldus Majko.

De Joegoslavische douane houdt sinds vanochtend twee OVSE-waarnemers vast op de grens met Macedonië. De douane wil de auto van de twee onderzoeken, hetgeen tegen de afspraken met de OVSE is. (Reuters, AFP, AP)